Prostituția muzicala și contra-exemplul
Numai ca acolo, în Cuba, Castro este puțin altfel. În privința oprimarii jurnaliștilor și a exprimarii libere, e un campion și are multe sa îi învețe pe liderii noștri. Însa în privința ambalajului, el mai are multe de învațat. Castro este departe de spectacolele de sunet și lumina prezentate de PSD în România. Barbosul dictator nu și-a dat seama înca ce impact ar avea un costum tineresc, fara cravata, și o intrare în scena în acorduri de Queen. Dar mai ales, susținerea unor trupe muzicale „cu cârlig” la public și fara nici un dram de conștiința.
De astfel de artiști nu ducem lipsa în România. Cele mai multe formații au sarit în sus de bucurie, auzind bataile în ușa ale unui Moș Craciun pervers, care vine vara, din patru în patru ani: campania electorala. Pentru a primi mult-doritele cadouri însa, și ei trebuie sa faca ceva: sa spuna o poezie publicului, o poezie vopsita în culori electorale, o poezie despre al carei adevar ei nu sunt interesați.
Mai mulți cântareți au explicat ziarului Evenimentul Zilei ce au de gând sa faca în campania electorala. Sa le dam o șansa:
Laurențiu Duța, de la 3 Sud Est. „În clipa de fața, suntem deschiși oricaror partide. Daca însa vom primi o oferta de turneu de la PSD, una completa, pentru toata țara, vom renunța la orice altceva”. Domnul Duța știe ce vorbește, nici un alt partid nu ar avea forța financiara sa susțina un mega-turneu ca acesta. Așa ca daca e vorba de bani buni, hai sa ne prefacem ca amintirile tranziției nu ne mai chinuiesc.
Mugurel Vrabete, basistul Holograf: „Atâta timp cât nu scrie pe noi numele vreunui partid sau vreun slogan, e în regula”. E adevarat, asta mai lipsea, sa le scrie pe frunte, cu lasere, numele partidului, ca în rest oricum va aparea peste tot, pe scena, pe bannere, pe șepcuțele și stegulețele împarțite gratis în public. Care public va casca gura la Holograf și va discerne cu luciditate între mesajul electoral și cel muzical, ca un popor educat și versat într-ale democrației ce suntem.
Elena Cârstea: „Daca voi accepta sa cânt și pentru Gigi Becali? De ce nu? Banii lui nu sunt buni?” Sigur ca sunt buni, doamna Cârstea… daca nu va deranjeaza duhoarea de zer combinat cu filozofia. Practiciana, of course, nu teoreticiana. Socrate și prietenii lui din Pipera purtatori de maieutice știu de ce.
Domnul Ducu Bertzi zice ca simpatizeaza cu PNL. „Dar am prieteni și în alte partide, și mi-e greu sa-i refuz”. Totuși, sa nu credeți ca omul este total lipsit de principii. El este, ca tot românul, undeva la jumatate: „Nu aș cânta pentru PRM și pentru partidul lui Gigi Becali”.
Bodo, de la Proconsul, a cântat pentru Basescu la lansarea candidaturii pentru primarie. El spune însa ca poate cânta și pentru alte partide: „Putem cânta pentru toata lumea. Nu spunem „Traiasca partidul nu știu care” și nici nu interpretam imnul vreunui partid. Noi ne adresam publicului”.
Nu știu daca aceasta lipsa de raspundere civica este sau nu de înțeles. E adevarat ca show-biz-ul românesc este sarac, și ca o ocazie precum campania electorala este o sursa de câștig importanta pentru artiștii români. Cu toate astea, sa accepți sa cânți în campania și în compania unui partid în care nu crezi este prostituție. Pentru ca orice artist știe ca mesajul sau muzical are, pâna la un punct anume, o forța de penetrare în psihicul publicului. Iar a asocia aceasta presiune artistica cu un mesaj electoral înseamna a manipula. Pe bani. Nu cred ca este vreun artist care sa nu știe lucrul acesta. Din saracie sau din lipsa de moralitate, se fac ca uita. Surprinzator de sincera (însa nu mai puțin iresponsabila) este Sofia Vicoveanca: „Noi, artiștii, suntem momeala, adunam poporul. Am cântat pentru PNL, PUR și PD. Ma bucur ca lumea înca ma vrea. Asta-i pîinea mea și o fac cu dragoste”.
Sunt celebre cazurile artiștilor americani care s-au opus lui Bush și razboiului din Irak organizând concerte sau chiar turnee naționale. Modelul „susțin ceva în care cred” este înca slab conturat în România. Dar el nu lipsește cu desavârșire.
Câteva formații au dat semnalul trezirii. Mesajul politic și cel social încep sa apara în tot mai multe melodii. Sunt artiști care vorbesc direct și nu sunt dispuși sa vânda iluzii contra cost.
„Arde carnea pe mine când va vad cum mințiți / Cum furați de la noi și zâmbiți / Încotro va îndreptați noi nu venim / Promisiunile voastre sunt pline de venin / Dupa 14 ani oare ce s-a întâmplat? / Ca suntem tot acolo de unde am plecat”. „România, trezește-te!”, este mesajul trupei Moromeții. Ei vor susține opoziția în campania electorala. Versurile lor dovedesc ca o fac din convingere.
Pasha Man cânta despre inechitatea sociala: „Vrem s-avem și noi drepturi egale / Fara sa conteze sexul sau cât ești de tare / Fara sa conteze cine ești sau ce-ai fost / Același sânge l-avem cu toții”.
Implant Pentru Refuz transmit, la rândul lor, un vot de blam pentru politicianul român în melodia „Voteaza”: „Fac orice sa ajung deputat / Dau oricât pentr-un loc azi în Senat / Deci când promit, nici nu clipesc / Ma uit la tine, zâmbesc, te vrajesc”. Urmarea va suna cunoscut?… „Pensiile nu v-ajung? Am sa le cresc! / Salariile, am sa le maresc! / Am sa aduc investitori și-am sa ma lupt cu mafioții / În șase luni de zile am sa prind toți hoții”
O categorie speciala o reprezinta formațiile care, prin metode mai mult sau mai puțin evidente, au fost cenzurate. Paraziții și clujenii de la Luna Amara au cântat într-un concert dedicat libertații de exprimare, organizat de Agenția de Monitorizare a Presei Academia Cațavencu. Pe 2 mai, în Piața Universitații, cele doua trupe au protestat împotriva cenzurii, dar și împotriva prostiei și a inerției sociale care au contribuit la înghețarea României. „Nu tot ce zboara se manânca, puneți-va mintea la contribuție și deschideți ochii. Sunteți ceea ce votați”, au fost cuvintele lui Nick Fagadar, solistul Luna Amara, pentru cele câteva mii de tineri adunați în piața. „Jos Cenzura” Paraziților a amplificat entuziasmul. Ralu Filip, președintele CNA, a fost pomenit într-un mod nu prea placut pentru el, dar în numele dreptului la libera exprimare.
Nu în ultimul rând, melodia „Românește” a celor de la BUG. Mafia a facut furori prin violența mesajului anti-politicieni. „Taci, taci, taci / Taci dracu’ / Daca mai scoți un cuvânt cre’ ca-mi explodeaza capul / Ești senator, dai speranțe pe la televizor / Când tu de fapt vrei doar sa furi în viitor”.
Formația a anunțat ca nu va cânta în campania electorala. „Sa le fac publicitate și peste un an sa-i înjur?”, a spus Caddy de la BUG Mafia. „Daca ceilalți artiști cânta în campanie din convingere politica e OK, dar daca o fac pentru bani, atunci e de rahat”.
Curat de rahat.
Mihai Mușatoiu, mihaim@apropo.ro
PS. Iata ca zvonurile se confirma. România Libera de astazi, 10 mai, anunța startul mega-turneului muzical-electoral pro-PSD la care vor lua parte 3 Sud Est, Animal X și Cristiana Raduța. Cum obrazul subțire cu cheltuiala se ține, nota de plata este pe masura: 800.000 $.