Orice propunere a ministerelor pentru CSAT trebuie avizata, conform legii, de primul-ministru, fara ca avizul sa însemne si aprobarea documentului, precizeaza Guvernul, aratând totodata ca achizitionarea aeronavelor pentru Romavia se poate realiza doar daca disponbilitatile bugetare permit.
CSAT a aprobat, în 28 iunie, planul în trei etape propus de Romavia, cu privire la aeronavele care-l transporta pe seful statului, ultima etapa constând în achizitionarea unui avion dotat cu sistem antiracheta, cabinet medical, birou de lucru, camera de zi si sala de baie, a relatat Cotidianul.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca valoarea aeronavelor pe care intentioneaza sa le cumpere Presedintia, estimata la 300 de milioane euro, este aproape egala cu suma necesara de la bugetul pe 2008 pentru completarea bugetului asigurarilor de stat pentru majorarea pensiilor, de 400 milioane euro.
De asemenea, deputatul PNL George Scutaru a declarat ca intentia de a achizitiona doua aeronave extrem de scumpe pentru presedintele Basescu dovedeste din nou ipocrizia acestuia, care doua saptamâni a blocat marirea pensiilor sub pretextul ca nu ar fi bani la buget.
Presedintia a precizat, luni, ca redotarea Companiei Romavia a fost sustinuta în CSAT de Minsiterul Apararii, fiind avizata de Guvern, prin semnatura premierului, si considera „descalificant” faptul ca reprezentantii PNL care au introdus documentul în CSAT si cei ai PSD folosesc acum subiectul pentru atacuri politice.
Administratia Prezidentiala a aratat ca nu dispune de mijloace proprii de transport aerian. Conform legii, responsabilitatea asigurarii, contra cost, a transportului presedintelui României revine Ministerului Apararii, prin Compania Romavia, adauga sursa citata.
„Conceptia de redotare a Companiei Romavia, subordonata Ministerului Apararii, a fost întocmita de compania respectiva si avizata de Guvern, prin semnatura primului-ministru, Calin Popescu-Tariceanu. Documentul a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei CSAT, din data de 28 iunie a.c., la propunerea Ministerului Apararii. În cadrul aceleiasi sedinte CSAT, 28 iunie a.c., planul de redotare a fost prezentat si sustinut de catre ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu”, se arata în comunicat.
Administratia Prezidentiala considera ca fiind „descalificant” modul în care lideri ai PNL au propus si sustinut în CSAT conceptul de redotare a Companiei Romavia, pentru ca, „ulterior, reprezentanti ai aceluiasi partid, dar si ai PSD, sa foloseasca tema pentru atacuri politice nejustificate împotriva presedintelui României, în conditiile în care initiativa a apartinut Guvernului”.
În perioada 2005-2007, Romavia a efectuat 57 de zboruri speciale pentru Guvern si 43 pentru Administratia Prezidentiala, mai precizeaza Presedintia.