Una dintre măsuri vizează, după modelul grecesc, introducerea posibilității ca clienții care nu primesc bon fiscal în unitățile de alimentație publică să nu plătească nota.
„În acest fel, personalul de servire va fi determinat să emită nota de plată fiscalizată, sub sancțiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel încasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profit și alte taxe”, a declarat Lucia Morariu, președintele ANAT.
Una dintre măsurile de sprijin propuse de cele două organizații este acceptarea introducerii pe nota de plată a bacșișului, doar în condițiile în care respectivele sume încasate ca bacșiș ar suporta un impozit maxim de 16% pe venituri.
Trecerea bacșișului pe nota de plată, cred patronatele, ar da posibilitatea angajatorului să cunoască atât nivelul veniturilor reale obținut de angajatul care servește, cât și calitățile personale ale acestuia în procesul de servire a consumatorului, știut fiind că aceia care primesc bacșiș mai mare sunt vânzători mai buni și trebuie recompensați și de angajator prin stimulente.
Pe de o parte, s-au solicitat din nou facilități pentru industria turistică, precum scutirea de impozit pe profitul reinvestit în turism, cota TVA redusă la 9% pentru toate activitățile din turism sau recunoașterea primirii de turiști străini în România ca activitate de export, iar, pe de altă parte, s-au propus măsuri care ar putea aduce venituri suplimentare bugetului de stat din activitățile specifice
turismului, astfel încât să se creeze resurse pentru acordarea facilităților.