Propunere guvernamentala pentru bugetul educației
Premierul Calin Popescu Tariceanu a trimis, vineri, liderilor sindicali din învațamânt o invitație la o noua runda de negocieri, în încercarea de a-i convinge pe profesori sa suspende greva și sa accepte propunerile Guvernului.
Sindicatele erau invitate sâmbata, la Palatul Victoria, pentru noi discuții cu premierul Calin Popescu Tariceanu și membrii comisiei de negociere.
Discuțiile de sâmbata cu liderii sindicali au fost începute – în absența premierului Tariceanu – de miniștrii de stat Gheorghe Pogea și Marko Bela, precum și de miniștrii Finanțelor, Muncii și Educației.
Ministrul Pogea le-a înmânat sindicaliștilor un document prin care Guvernul se angajeaza sa asigure în 2006 finanțarea proiectelor și investițiilor din domeniul educației, prin resurse suplimentare de 1,1% din produsul intern brut – echivalent a 34.498 miliarde lei vechi -, peste nivelul alocat prin proiectul de buget pentru anul viitor, astfel încât cheltuielile pentru învațamânt sa reprezinte 5% din PIB.
Programele care ar urma sa fie finanțate – conform propunerii – se refera la asigurarea calitații și perfecționarea cadrelor didactice în învațamântul preuniversitar, asigurarea calitații examenelor naționale și a condițiilor pentru elevi în cadrul acestora, finanțarea Agențiilor pentru Asigurarea Calitații în Învațamântul Preuniversitar și Superior, finanțarea de baza a învațamântului universitar și postuniversitar, asigurarea spațiilor de învațamânt și a bibliotecilor.
Alte proiecte propuse vizeaza reabilitarea labratarelr, a școlilor și a construcțiilor școlare, dotarea unitaților școlare cu calculatoare, construcția și reabilitarea campusurilor șclare, asigurarea manualelor școlare, dotarea unitaților de învațamânt preuniversitar cu mobilier școlar, facilitați de transport pentru elevi în mediul rural defavorizat, asigurarea și îmbunatațirea cndițiilor de cazare a studenților.
Prin documentul menționat, Ministerul Finanțelor se angajeaza sa asigure resursele necesare pentru finanțare, iar Ministerul Educației sa impulsioneze punerea în aplicare a proiectelor angajate, sumele fiind alocate în concordanța cu etapele de realizare a proiectelor.
Prevederile bugetare pentru învațamânt aferente anului viitor, prevazute pentru cheltuielile de capital aferente celor 12 luni, vor putea fi utilizate în avans, pentru finanțarea proiectelor aflate în curs de execuție sau a acțiunilor pregatitoare, precum studii de fezabilitate, proiecte tehnice și de execuție.
„Fondurile bugetare suplimentare vor fi destinate exclusiv pentru finanțarea proiectelor și nu pentru majorarea cheltuielilor de natura salariala”, se arata în propunerea Guvernului.
Proiectul de acord a fost înmânat liderilor de sindicat, pentru a fi semnat de catre cei patru președinți ai federațiilor din învațamânt, dar sindicaliștii s-au aratat nemulțumiți de aceasta procedura, considerând ca nu au fost invitați la negocieri propriu-zise, ci la o întâlnire în care se încearca sa li se impuna condiții.
„Nu este vorba de negocieri, ci de o întâlnire în care doriți sa ne puneți pumnul în gura. Trebuia sa fim consultați în prealabil asupra tuturor procedurilor de desfașurare a discuțiilor”, i-a spus președintele Federației Sindicatelor Libere din Învațamânt, Aurel Cornea, ministrului de stat Gheorghe Pogea.
Liderii sindicali s-au aratat nemulțumiți și de lipsa premierului Tariceanu la discuții, amintind ca au fost invitați la negocieri printr-o adresa semnata de acesta și în care erau asigurați ca șeful Guvernului va fi prezent.
Dupa un interval de zece minute în care liderii sindicali au cerut ca șeful Guvernului sa fie chemat la discuții și în care ministrul de stat Pogea a încercat sa le explice ca miniștrii prezenți în fața lor au mandatul de a negocia, premierul Tariceanu a aparut în sala, așezându-se la masa discuțiilor.
La ora transmiterii acestei știri, discuțiile dintre Guvern și liderii sindicali din învațamânt continua.
Cadrele didactice au intrat, sâmbata, în cea de-a șasea zi de greva generala, dupa ce negocierile din ultimele zile cu Executivul au eșuat.
Dupa discuțiile de joi seara cu membrii Guvernului, finalizate fara un rezultat concret, liderii sindicali din învațamânt i-au adresat președintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa, prin care i-au solicitat sa medieze și sa gaseasca soluțiile pentru încetarea conflictului.
Cererea lor a venit la scurt timp dupa ce șeful statului a cerut public Guvernului sa aloce 5% din PIB pentru învațamânt.
Cadrele didactice au intrat, luni, în greva generala, solicitând, în primul rând, alocarea a șase la suta din PIB pentru învațamânt, în 2006, dar și salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea și promulgarea Legii salarizarii din Învațamânt.
Sindicaliștii cer, de asemenea, acordarea premiului lunar de doi la suta, precum și a altor premii cuvenite conform legii și contractelor colective de munca.
Menținerea titularizarii în învațamânt, acordarea de tichete de masa și a unui fond pentru carte de specialitate și acces la internet sunt alte cereri ale cadrelor didactice.