Proiect pt. înfiintarea Comisiei Nationale de Disciplina Sportiva
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, un proiect de lege privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale de Disciplina Sportiva, un organ deliberativ, fara personalitate juridica, ce va funcționa pe lînga Agenția Naționala pentru Sport (ANS).
Proiectul reglementeaza competențele, stuctura organizatorica și funcționala a Comisiei Naționale de Disciplina Sportiva, urmînd ca procedura care va guverna soluționarea litigiilor sportive în materie disciplinara sa fie stabilita ulterior printr-un Regulament de procedura.
Potrivit acestui proiect, Comisia Naționala de Disciplina Sportiva se organizeaza și funcționeaza pe lînga Agenția Naționala pentru Sport ca organ deliberativ, fara personalitate juridica, independent în exercitarea atribuțiilor de control disciplinar în activitatea de educație fizica și sport date prin lege în competența sa.
Astfel, Comisia este constituita ca un organ cu activitate jurisdicționala destinat sa asigure soluționarea mai rapida a unor categorii de litigii, decongestionarea instanțelor judecatorești de cauzele care pot fi soluționate pe aceasta cale, evitarea cheltuielilor de judecata și evitarea formalismului exagerat care ar duce la o procedura complexa, costisitoare și lunga.
Dupa epuizarea acestei proceduri disciplinare speciale vor putea fi sesizate și instanțele judecatorești.
Comisia va fi compusa din 60 de membri, dintre care cel puțin o treime vor avea studii juridice. Membrii comisiei vor fi numiți în conformitate cu prevederile Regulamentului de procedura, cu respectarea urmatoarei structuri: 25 membri vor fi numiți de catre ANS, 10 membri de catre Comitetul Olimpic Român (COR), 15 membri de catre federațiile sportive naționale olimpice, opt membri de catre federații sportive naționale neolimpice și doi membri de catre ligile neprofesioniste. Comisia este condusa de un Consiliu director format din șapte membri, iar mandatul membrilor și al Consiliului director este de patru ani. Mandatul acestora poate fi reînnoit o singura data.
Comisia este competenta sa soluționeze recursul formulat împotriva hotarîrilor definitive pronunțate, prin epuizarea cailor de atac, de comisiile interne de disciplina sau de alte organisme cu atribuții disciplinare care sînt organizate și funcționeaza în cadrul federațiilor sportive naționale, asociațiilor județene și ale municipiului București, pe ramuri de sport, ligilor profesioniste și Comitetului Olimpic Român, precum și caile de atac formulate împotriva hotarîrilor Comisiei Naționale de Acțiune împotriva violenței în sport.
Comisia soluționeaza caile de atac formulate împotriva hotarîrilor definitive pronunțate în legatura cu urmatoarele tipuri de abateri: încalcarea prevederilor din statutele și regulamentele structurilor sportive, în masura în care sancționarea unei astfel de abateri este de competența comisiilor interne de disciplina; comportamente, atitudini, gesturi agresive și nesportive ale jucatorilor adresate arbitrilor, oficialilor, altor sportivi sau publicului; declarații publice ale conducatorilor, tehnicienilor, arbitrilor sau sportivilor, care pot incita sau conduce la acte de violența din partea echipelor sau a spectatorilor; absența nejustificata de la competiții, în cazul convocarilor selecționatelor naționale; manipularea sau modificarea, direct sau printr-o persoana interpusa a materialului sau echipamentului sportiv, împotriva reglementarilor tehnice din fiecare ramura sportiva; participarea neautorizata, neprezentarea sau retragerea nejustificata din orice proba sau competiție; orice alte tipuri de abateri date în competența comisiilor interne de disciplina.
„Comisia Naționala de Disciplina asigura, astfel, un control asupra hotarîrilor enunțate. Acest control constituie o garanție pentru parți împotriva arbitrariului, a carui singura justificare o reprezinta optimizarea soluției finale”, se arata într-un comunicat remis presei de Purtatorul de Cuvînt al Guvernului.
Proiectul de lege, în cazul adoptarii sale, va implica modificarea statutelor și regulamentelor structurilor sportive investite cu puteri disciplinare precum și elaborarea unui Regulament de procedura a Comisiei Naționale de Disciplina Sportiva.
„De asemenea, se prevede ca la data intrarii în vigoare a acestei legi, hotarîrile pronunțate de comisiile interne de disciplina sau de alte organe cu atribuții similare organizate la nivelul structurilor sportive carora li s-a atribuit autoritate disciplinara în urma soluționarii cailor de atac extraordinare formulate împotriva hotarîrilor definitive date în competența Comisiei, sînt nule de drept”, se mai arata în comunicat.