|
|
Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice. Suma necesara estimata pentru derularea acestui program este de 900 milioane RON. Banii vor fi alocati din fondurile proprii ale MSP, mai precis din fondul colectat în urma aplicarii „taxei pe viciu”. Partenerii ministerului în acest program sunt cetatenii si medicii de familie, implicarea activa si responsabila a acestora fiind necesara pentru derularea lui.
Cetatenii României vor beneficia gratuit de o consultatie clinica si un set gratuit de analize reprezentative care sa ajute la depistarea unor eventuale boli. Daca boala nu este înca instalata, analizele respective vor fi folosite pentru a evalua riscul ca un anume pacient sa dezvolte afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet etc.
Începând cu luna decembrie 2006, Posta Româna va începe expedierea scrisorilor si taloanelor catre cetateni. Fiecare cetatean va primi acasa 2 taloane cu Nume, Prenume si CNP. Talonul pe care va scrie „MEDIC” va fi predat medicului de familie în momentul prezentarii la consulatie. Cu talonul inscriptionat „LABORATOR DE ANALIZE” se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se recolta analizele recomandate. Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Împreuna cu taloanele, fiecare cetatean va primi si o scrisoare în care i se spun pasii pe care trebuie sa îi urmeze în acest program, precum si obligatia de a participa în propriul folos, dar si în cel al comunitatii.
Daca în urma acestor examene medicul de familie suspicioneaza existenta unei boli, pacientul va fi trimis pentru investigatii paraclinice la medicul specialist, dupa care va fi vazut din nou de medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului.
Începând cu luna ianuarie a anului 2007, fiecare cetatean va fi programat pentru evaluarea starii de sanatate în luna în care este nascut. Nu vor face acest control copii de 0-3ani, dupa caz, persoanele care au fost internate în spital cu maximum 3 luni înainte de data la care ar trebui sa faca controlul, adica persoanele care au necesitat examene medicale si de laborator si au deja confirmata sau infirmata o afectiune si care se afla în supravegherea unui medic.
De asemenea, bolnavii cronici care efectueaza periodic analize pentru evaluarea afectiunii de care sufera nu vor beneficia decât de o parte din analize.
Medicul de familie va fi acela care va decide ce analize recomanda.Costul unui set de analize a fost stabilit la 50 de RON.
Cetatenii care nu au medic de familie si cei care nu sunt asigurati se vor putea adresa oricarui medic de familie, acesta având obligatia sa îl înscrie pe liste . În cazul în care nu reusesc sa ajunga la un medic de familie, vor putea sa apeleze la Autoritatea de Sanatate Publica pentru a primi toate recomandarile necesare.
Dupa data de 8 ianuarie 2007 medicii de familie au obligatia sa înceapa consultatiile în cadrul acestui program. Pâna atunci au la dispozitie 2 luni pentru a se pregati, pentru a-si anunta pacientii din lista si pentru a-i programa în functie de luna de nastere.
Ministerul Sanatatiii