Prima fază a Campionatului Mondial de fotbal din Brazilia s-a încheiat. De sâmbătă, 28 iunie, urmează partidele disputate în sistem eliminatoriu.
Până acum, competiția pare să fie dominată de echipele din America de Sud, care s-au calificat aproape in corpore în faza optimilor de finală, cu excepția Ecuadorului.
În schimb, Europa a pierdut câțiva ași, Spania, Italia și Anglia părăsind competiția pe ușa din dos. Totuși, Europa continuă să spere la câștigarea titlului mondial grație unor echipe precum Olanda, Franța sau Germania.
În acest context, programul optimilor de finală de la Campionatul Mondial de fotbal este următorul:
1) 28 iunie, ora 19.00, Belo Horizonte: Brazilia – Chile
Cu Neymar în prim plan, Brazilia a câștigat Grupa A. Totuși, formația antrenată de Luiz Felipe Scolari a dovedit numeroase lacune, iar Chile ar putea profita, mai ales că are jucători eficienți în ofensivă, precum Alexis Sanchez sau Jorge Valdivia. Chile a eliminat, practic, naționala Spaniei, încă deținătoarea trofeului, și mizează pe un aport important al publicului, astfel că nu ar fi exclus ca Chile să producă marea surpriză.
2) 28 iunie, ora 23.00, Rio de Janeiro: Columbia – Uruguay
Columbia a câștigat la pas o grupă cu Grecia, Coasta de Fildeș și Japonia și pornește drept mare favorită în confruntarea cu Uruguay, mai ales în condițiile în care
Luis Suarez, marea vedetă a Uruguayului, a fost suspendat. Ba chiar specialiștii susțin că echipa Columbiei poate emite pretenții serioase măcar la o semifinală, deși sunt lipsiți de aportul golgeterului Radamel Falcao.
3) 29 iunie, ora 19.00, Fortaleza: Olanda – Mexic
Olanda a câștigat fără drept de apel o grupă cu Spania, Australia și Chile și este considerată una dintre marile favorite ale competiției. Se mizează pe „cântecul de lebădă” al unei generații din care strălucesc
Van Persie, Arjen Robben și Wesley Sneijder. Totuși, Mexicul poate fi un adversar extrem de incomod, mai ales dacă ne gândim că mexicanii au reușit să țină în șah chiar formația Braziliei în grupe. Chicharito Hernandez și Giovanni Dos Santos sunt atacanți care pot profita de lipsa de experiență a fundașilor olandezi, iar Guillermo Ochoa este unul dintre cei mai buni portari din lume la ora actuală.
4) 29 iunie, ora 23.00, Recife: Costa Rica – Grecia
De departe cel mai ciudat meci din optimile de finală, puțină lume gândindu-se că una dintre aceste formații va ajunge în sferturile de finală. Costa Rica pare favorită, dacă ne gândim că a câștigat o grupă cu trei foste campioane mondiale, respectiv Uruguay, Italia și Anglia. Totuși, Grecia a arătat inclusiv în grupe că este o echipă bătăioasă care luptă pentru orice balon și nu cedează până în ultima secundă.
5) 30 iunie, ora 19.00, Brasilia: Franța – Nigeria
Franța și-a arătat forța incredibilă în grupe și în mod normal nu ar trebui să aibă probleme cu Nigeria. Benzema este liderul „cocoșilor galici”, iar atacantul lui
Real Madrid speră să-și continue evoluțiile foarte bine și faza meciurilor eliminatorii. Nigeria a pierdut greu cu Argentina în ultima etapă a grupelor, 2-3, dar părerea unanimă este că africanii s-au calificat în optimi doar grație lipsei de experiență avută de echipele Iranului și Bosniei-Herțegovinei.
6) 30 iunie, ora 23.00, Porto Alegre: Germania – Algeria
Germania a controlat cu autoritate o grupă din care au mai făcut parte SUA, Ghana și Portugalia, nemții având emoții reale doar în repriza a doua a confruntării cu Ghana. Totuși, este de așteptat ca Germania să ridice nivelul în faza meciurilor eliminatorii, astfel că este greu de crezut că Algeria, calificată în premieră în această fază a competiției, va reuși să țină pasul în meciul direct. Chiar și așa, Algeria este considerată, deja, una dintre revelațiile competiției.
7) 1 iulie, ora 19.00, Sao Paulo: Argentina – Elveția
Messi a avut evoluții remarcabile în grupă, are deja patru goluri la activ și este greu de crezut că fundașii elvețieni vor reuși să-l țină în frâu. Mai ales că în Franța – Elveția, 5-2, s-a văzut clar cât de rudimentari sunt Senderos și Djourou. Rămâne de văzut, însă, cum se vor apăra și fundașii argentinieni, unii lipsiți de experiență la nivel înalt, în fața unor atacanți imprevizibili precum Drmic sau Seferovic.
8) 1 iulie, ora 23.00, Salvador: Belgia – SUA
Se poate spune că Belgia – SUA este unul dintre cele mai interesante meciuri din optimi. Europenii pornesc favoriți, grație valorii individuale a jucătorilor, dar americanii sunt recunoscuți pentru faptul că nu cedează niciodată. În plus, SUA este poate cea mai bună echipă, dintre cele 16 calificate în optimi, când vine vorba de condiție fizică, iar asta poate reprezenta un avantaj uriaș pentru SUA.