Profesorii nu renunța la greva generala

05 11. 2005, 14:10
Cadrele didactice își mențin decizia de a intra în greva generala începând de luni, având în vedere ca discuțiile de sâmbata, de la Guvern, au fost pur informale, nefiind avansata nici o cifra legata de bugetul pentru educație, a declarat agenției MEDIAFAX Razvan

Cadrele didactice își mențin decizia de a intra în greva generala începând de luni, având în vedere ca discuțiile de sâmbata, de la Guvern, au fost pur informale, nefiind avansata nici o cifra legata de bugetul pentru educație, a declarat agenției MEDIAFAX Razvan Bobulescu, liderul universitarilor.

„A fost o întâlnire informala, în care primul-ministru a vrut sa afle direct de la noi cum stau lucrurile și a încercat, ce-i drept, sa ne convinga sa renunțam la greva generala. Nu s-a avansat nici o cifra, dar premierul a recunoscut ca nu se poate ca salariile din învațamânt sa fie înghețate, în 2006”, a spus Bobulescu, președintele federației sindicatelor „Alma Mater”.

Potrivit lui Bobulescu, în aceste condiții, „programul de proteste ramâne neschimbat”: luni cadrele didactice și studenții vor intra în greva generala, iar marți – când ar urma sa înceapa discuțiile în plenul Parlamentului pe tema bugetului pe 2006 – vor organiza un pichet, la Palatul Parlamentului.

Liderul sindical a precizat ca sindicatele cadrelor didactice așteapta o oferta, pentru a putea începe negocierile efective cu Guvernul cu privire la finanțarea învațamântului. „Probabil ca la mijlocul saptamânii viitoare ar putea avea loc o noua întâlnire”, a mai spus el.

Liderii sindicali din învațamânt s-au întâlnit, sâmbata, cu premierul Calin Popescu Tariceanu și cu alți reprezentanți ai Guvernului, pentru a gasi o soluție de evitare a grevei generale pe care cadrele didactice vor sa o declanșeze începând de luni, pentru a obține mai mulți bani pentru educație.

Cadrele didactice – atât preuniversitare, cât și universitare – opresc lucrul, luni, considerând ca bugetul educației va fi în continuare prea mic, sub patru la suta din PIB, deși s-a decis ca acesta va fi suplimentat cu 1.800 de miliarde de lei. La protestul lor se vor ralia și studenții.

FSLI, FEN, „Spiru Haret” și „Alma Mater” solicita alocarea a șase la suta din PIB pentru învațamânt, în 2006, (conform standardelor din Uniunea Europeana și promisiunilor electorale), precum și o rectificare de buget – pentru finanțarea de baza a universitaților pe anul 2005 – de 850 de miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al-IV-lea din acest an.

Cadrele didactice mai vor salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea și promulgarea Legii salarizarii din Învațamânt. Sindicaliștii cer, de asemenea, anularea OU 63/2005 și acordarea premiului lunar de doi la suta, precum și a altor premii cuvenite conform legii și contractelor colective de munca. Menținerea titularizarii în învațamânt, acordarea de tichete de masa și a unui fond pentru carte de specialitate și acces la internet sunt alte cereri ale cadrelor didactice.

Mediafax