Operatorul economic din domeniu alimentar de la care a plecat initial un produs care ar pune în pericol sanatatea publica trebuie sa intieze imediat procedurile de retragere de pe piata a acestuia si sa anunte autoritatile competente, potrivit legislatiei europene din domeniu.
Potrivit Legii 178/2002 a Parlamentul si Consiliului European – care stabileste principiile generale si cerintele în domeniul alimentar -, daca exista motive pentru a suspecta un produs alimentar ca ar putea ameninta sanatatea animalelor sau a oamenilor, autoritatile publice trebuie sa ia masuri pentru a informa publicul sau pentru a preveni, reduce sau elimina riscul în cauza.
Operatorul economic cu activitate în domeniul alimentar este obligat ca, în cazul în care suspecteaza ca produsele nu respecta normele de siguranta, sa initieze imediat procedurile de retragere a acestora de pe piata si sa anunte autoritatile competente.
Totodata, operatorul trebuie sa informeze clientii despre motivele pentru care a retras de pe piata produsul care ar prezenta risc pentru sanatate. Legea mai prevede ca operatorul nu are dreptul sa împiedice clientii sa coopereze cu autoritatile competente în actiunea de reducere sau eliminare a riscurilor pentru sanatate.
Clientii trebuie sa aiba acces la toate informatiile privind produsul despre care exista suspiciuni ca ar pune în pericol sanatatea, precum si depre efectele pe care ar putea sa le produca si masurile care s-au luat pentru eliminarea riscurilor.
Legislatia prevede însa ca angajatii pot refuza sa ofere clientilor informatii daca acestea sunt prin natura lor secret profesional. Informatiile care intra în categoria secret profesional trebuie însa prezentate autoritatilor competente, pentru a putea supraveghea astfel piata în mod eficient. Autoritatile sunt însa obligate sa protejeze aceste secrete profesionale.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurt Danone cu fructe, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare cu dioxina, autoritatile fiind avertizate pe 14 august, printr-un sistem european de alerta.
Averizarea privind posibila contaminare cu dioxina a unor alimente s-a declansat la nivel european la începutul acestei luni, dupa ce s-a descoperit ca unele loturi de aditiv E412, cunoscut sub denumirea de guma guar, importate din India, contineau dioxina. Dioxina are potential toxic si cancerigen, fiind daunatoare pentru sanatatea omului.
Autoritatea a trimis note directiilor judetene, care au retras de pe piata toate loturile suspectate, iar probele prelevate au fost trimise la laboratorul UE de referinta de la Budapesta. Rezultatele testelor efectuate de laboratorul de la Budapesta vor fi transmise autoritatilor de la Bucuresti în 29 august, a declarat agentiei MEDIAFAX Liviu Rusu, director în cadrul Autoritatii Sanitar-Veterinare.
Danone a precizat ca nu utilizeaza în mod direct guma de guar, aceasta fiind ingredient folosit la unele preparate de fructe produse în Cehia si utilizate la anumite iaurturi cu fructe. În iaurt, guarul se regaseste în cantitati foarte mici (0,02 grame într-un pahar de 125 grame).
Dupa declansarea alertei europene, Danone a analizat mai multe loturi de produse, fabricate cu aceleasi ingrediente si în conditii identice, iar rezultatele au fost conform legislatiei.