Procurorul general cere avizul pentru cercetarea lui Seres si Nagy

05 12. 2006, 19:50
Procurorul general al României a cerut, marti, avizul Comisiei pentru analiza faptelor savârsite de unii membri ai Guvernului, pentru începerea urmaririi penale în cazul fostului ministru al Economiei Codrut Seres si a ministrului Comunicatiilor Zsolt Nagy, în cadrul anchetei privind

Procurorul general al României a cerut, marti, avizul Comisiei pentru analiza faptelor savârsite de unii membri ai Guvernului, pentru începerea urmaririi penale în cazul fostului ministru al Economiei Codrut Seres si a ministrului Comunicatiilor Zsolt Nagy, în cadrul anchetei privind privatizarile.

Laura Codruta Kovesi, procurorul general al României, a cerut avizul Comisiei de la Cotroceni pentru începerea urmaririi penale a celor doi în cauza în care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) fac cercetari cu privire la privatizari.

Potrivit unor surse din SRI, cetateanul bulgar Stamen Stanchev ar fi avut o serie de întâlniri în tara si în strainatate cu responsabili din Ministerul Economiei si Comertului si cel al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, pentru a obtine date despre ofertele înaintate de firmele concurente referitoare la adjudecarea licitatiilor de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud, precum si despre privatizarea Societatii Nationale Radiocomunicatii si Companiei Nationale Posta Româna.

În ceea ce priveste privatizarea Muntenia Sud au fost preselectate pentru faza a doua a licitatie cinci companii: Enel (Italia), Iberdola (Spania), CEZ (Cehia), RWE (Germania) si Gaz de France.

Dupa preselectarea ofertelor celor cinci firme, partea româna trebuia sa comunice reprezentantilor companiilor ca au fost calificate pentru etapa a doua, în care acestea urmau sa prezinte ofertele finale îmbunatatite, dar fara sa li se comunice punctajele realizate de celelalte oferte concurente.

În acest context, Stamen Stanchev a intrat în posesia datelor nedestinate publicitatii cu privire la punctajele Comisiei de licitatie din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare în Industrie (OPSPI) – Ministerul Economiei si Comertului.

În 27 martie 2006, Stanchev s-a întâlnit cu presedintele Comisiei de licitatie, Dorinel Mucea, care era si adjunct al sefului OPSPI. Ulterior, Stanchev s-a întâlnit cu cetateanul american de nationalitate rusa Vadim Benyatov Don – responsabilul în cadrul Credit Suisse First Boston Europe (CSFB) Ltd. Londra pentru problemele privind pietele de energie.

Potrivit surselor citate, bulgarul i-a spus lui Vadim Benyatov Don nivelul ofertelor pentru toate cele cinci firme selectate pentru privatizarea Muntenia Sud. Stanchev i-a spus lui Benyatov Don ca datele confidentiale le-a obtinut de la Mucea. Acelasi lucru a sustinut Stanchev si în fata cehului Michal Susak, fost director general pentru Europa Centrala si de Est în cadrul CSFB.

Mai mult, Stanchev a afirmat ca despre transferul de date stia si ministrul Economiei, Codrut Seres, caruia bulgarul i-ar fi cerut personal aceste informatii. În acest sens, Seres l-ar fi însarcinat pe Mucea, precizeaza sursele citate.

Biroul de presa al Ministerului Public comunica, în 22 noiembrie, ca în cursul lunii iunie 2006, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare în legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita în jurul cetateanului bulgar Stamen Stanchev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate în România.

Potrivit procurorilor, din reteaua lui Stanchev fac parte mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii în domeniul privatizarii. „Scopul gruparii era acela de a obtine, în afara cadrului oficial, date si documente de natura a periclita securitatea statului”, preciza Ministerul Public.

Procurorii DIICOT – Structura Centrala, au dispus începerea urmaririi penale fata de învinuitii Stamen Stancev – consultant international, Mihai Dorinel Mucea – adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului si Mihai Radu Donciu – consilier al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici în subordinea ministrului.

De asemenea, a fost pus sub acuzare si Mircea Calin Flore – reprezentant permanent în România al unei societati de consultanta bancara, Robert Marius Neagoe – directorul Directiei Juridice a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Mustafa Oral, Michal Susak – consultant international si Vadim Benyatov Don – consultant international, toti acuzati de infractiuni care aduc atingere securitatii nationale.

Stamen Stanchev (39 de ani), cetatean bulgar cu domiciliul în Austria, Vadim Benyatov Don (41 de ani), cetatean american de nationalitate rusa, cehul Michael Susak (42 de ani) si Mircea Calin Flore (30 de ani) sunt acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat care actiona în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala. Mircea Calin Flore si Michal Susak sunt cercetati în lipsa de procurorii DIICOT, ambii locuind în afara României.

Totodata, functionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea (59 de ani), fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI), Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Robert Marius Neagoe (31 de ani) sunt acuzati de tradare prin trasmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza în mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurentei neloiale.

Turcul Oral Mustafa (38 de ani) este acuzat de complicitate la spionaj si de constituirea unui grup infractional.

Functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Donciu si consultantii internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov Don au fost arestati preventiv, pentru 20 de zile, la sfârsitul lunii noiembrie.

Flore, Susak, Oral si Negoe sunt cercetati în stare de libertate.

Mediafax