Procurorii Parchetului instantei supreme au infirmat punerea sub urmarire penala a fostului presedinte Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 1990, anchetatorii admitand astfel contestatia privind forma si fondul solutiei initiale data de general magistrat Dan Voinea.
Profesorul de drept procesual penal Ioan Neagu, avocatul lui Ion Iliescu, a facut plangere impotriva solutiei de incepere a urmaririi penale data de generalul Dan Voinea, fostul sef al Sectiei Parchetelor Militare (SPM), la o saptamana de la decizia din 20 iunie 2007 a Curtii Constitutionale, potrivit careia procurorii militari nu pot ancheta civilii.
Oficial, magistratul militar Voinea a anuntat din vara anului 2005 punerea sub acuzare a lui Iliescu si a altor persoane, insa de abia in 27 iunie anul acesta fostul presedinte a semnat procesul-verbal prin care i s-a adus la cunostinta invinuirile, desi mai fusese audiat la SPM de trei ori inainte.
Fondul si forma solutiei data in 27 iunie de SPM a fost contestata de avocatul Neagu, plangere ce a fost admisa de conducerea Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – cea care a preluat anchetele privind civilii implicati in cazurile revolutiei si mineriadei din ’90, au informat, luni, surse oficiale.
Avocatul Ioan Neagu a contestat "forma si fondul problemei", iar procurorii au admis-o, au precizat sursele citate, sustinand ca ancheta continua.
Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a declarat recent, pentru MEDIAFAX, ca a luat masuri sa fie solutionate cu celeritate dosarele revolutiei si mineriadei, "dar nu in detrimentul calitatii", subliniind faptul ca "actele de urmarire penala trebuie sa fie efectuate in conformitare cu legea si fara vicii de procedura".