Procesul de privatizare a CEC, oprit

22 12. 2006, 10:37
Comisia de privatizare a Casei de Economii și Consemnațiuni (CEC) va propune Guvernului, vineri, oprirea vânzarii, dupa ce banca ungara OTP s-a retras din cursa iar National Bank of Greece (NBG) a oferit 560 milioane euro, a declarat



Comisia de privatizare a Casei de Economii și Consemnațiuni (CEC) va propune Guvernului, vineri, oprirea vânzarii, dupa ce banca ungara OTP s-a retras din cursa iar National Bank of Greece (NBG) a oferit 560 milioane euro, a declarat președintele comisiei, ministrul Finanțelor, Sebastian Vladescu.

El nu a specificat suma la care Comisia ar fi acceptat vânzarea, menționând însa ca valoarea ofertei este sub multiplicatorul oferit în cazul privatizarii Bancii Comerciale Române (BCR).

Comisia va propune restructurarea și îmbunatațirea activitații CEC, iar procesul de privatizare nu va fi reluat, în niciun caz, în urmatorii unu-doi ani, a spus Vladescu.

Nereușita privatizarii nu este neobișnuita, a afirmat șeful comisiei de privatizare, dat fiind ca și în cazul BCR primele încercari de transfer în proprietate privata au eșuat. Ulterior, aceasta banca a încheiat alianțe strategice cu instituții financiare internaționale și a fost privatizata cu succes dupa câțiva ani.

Condițiile de piața favorabile de la vânzarea BCR nu s-au mai regasit însa.

„Piața nu mai este la fel de flamânda dupa instituții de credit”, a aratat Vladescu.

El a menționat și ca CEC nu are o poziție foarte solida în sectorul bancar românesc și necesita investiții.

Guvernul va analiza, vineri, în a doua ședința din aceasta saptamâna, propunerea comisiei de privatizare.

NBG a ramas singurul ofertant în cursa pentru preluarea CEC, dupa ce OTP nu a depus pâna la termenul limita, vineri, la ora 8:00, oferta finala îmbunatațita.

Statul, unicul acționar al CEC, intenționa sa vânda 69,9% din acțiuni, pachet în care este inclusa și cota de 9,9% care, conform legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vânzare. Un pachet de 5% din acțiuni era destinat salariaților CEC și pensionarilor cu ultimul loc de munca la instituția de credit.

Banca austriaca Erste Bank a platit, pentru 61,88% din acțiunile BCR, 3,75 miliarde de euro, suma considerata de analiști destul de ridicata, în condițiile în care reprezenta de șase ori valoarea contabila a acțiunilor.

Mediafax