Problemele medicale – rezultate colaterale ale luptei de la Kiev

05 12. 2004, 17:26
Zecile de mii de opozanți ai actualului regim ucrainean, care se afla în Piața Independenței de la Kiev de mai bine de o saptamîna, trebuie sa înfrunte tot felul de probleme medicale favorizate de temperaturile glaciale: pneumonii, otite, degeraturi,

Zecile de mii de opozanți ai actualului regim ucrainean, care se afla în Piața Independenței de la Kiev de mai bine de o saptamîna, trebuie sa înfrunte tot felul de probleme medicale favorizate de temperaturile glaciale: pneumonii, otite, degeraturi, transmite AFP.

Cîțiva medici voluntari au improvizat un spital de campanie pe o strada din apropierea Pieței Independenței, pentru a da primele îngriiri celor afectați de frig. Voluntarii, care poarta halatele de medici pe deasupra mai multor pulovere și șepci îndesate pe cap, nu au timp sa șomeze. La fiecare doua minute, în cort intra cîte un manifestant care acuza probleme medicale.

 „Ma doare foarte rau capul. Nu dorm de o saptamîna”, spune un tînar, iar vocea îi este acoperita aproape cu totul de decibelii de rock care se aud din difuzoarele amplasate în piața. O infirmera îi da niște vitamine și tînarul pleaca recunoscînd ca nu știe cîta vreme va mai rezista fizic. Nici nu iese bine, ca intra imediat un altul. Fiecare își așteapta rîndul lînga un radiator alimentat de un generator, fara a fi preocupați de intimitatea celui consultat.

„Lucram fara oprire, în condiții asemanatoare celor de razboi, dar asta e vina contextului istoric actual. Moralul acestor oameni este foarte puternic”, spune chirurgul Anatoli Bovcenko. În spatele lui, un batrîn se plînge de arsuri în gît. „Rinofaringita”, pune rapid diagnosticul dr. Bovcenko.

Potrivit unui responsabil însarcinat cu coordonarea ajutoarelor, Viktor Lozynsky, mii de manifestanți au avut nevoie de îngrijiri medicale. „Cei de la ambulanța au preluat 500 de manifestanți în  mai bine de o saptamîna. Dintre aceștia, 320 au fost spitalizați, în principal pentru fracturi, degeraturi grave și hipertensiune”, a informat acesta.

Lozynsky precizeaza ca în jur de șase mii de persoane s-au dus la punctele de prim ajutor pentru a cere medicamente pentru gripa, otita, pneumonie, bronșita și diaree. Clienți frecvenți sînt și cei care sufera de boli cronice, precum diabet.

În afara de „spitalul de campanie” au fost înființate numeroase puncte de ajutor în cladirile administrative, hotelurile și cinematografele din apropiere de Piața Independenței. Aceste centre sînt aprovizionate cu medicamente și vitamine donate de persoane particulare.

Mediafax