Problemele iesenilor: ce vor si ce primesc

09 01. 2004, 12:52
Un munte de bani. Atât spera consilierii locali, primarul și viceprimarii Iașului sa adune în 2004 la bugetul local. Cele peste 2.560 de miliarde de lei ar urma sa fie împarțite în așa fel încât la sfârșitul anului orașul sa fie unul mai curat, mai

Un munte de bani. Atât spera consilierii locali, primarul și viceprimarii Iașului sa adune în 2004 la bugetul local.

Cele peste 2.560 de miliarde de lei ar urma sa fie împarțite în așa fel încât la sfârșitul anului orașul sa fie unul mai curat, mai bine încalzit, cu strazi mai asfaltate ori cu birocrație și corupție mai mica. Între socoteala din sala mare a Primariei și cea din târg exista însa unele diferențe.

Dublu pentru asfaltari

Un sondaj realizat de CURS (Centrul de Sociologie Urbana și Regionala) și CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei și Pieței) în urma cu mai puțin de doua luni la nivelul Iașului, a facut o clasificare a celor mai grave probleme cu care se confrunta orașul. Plecând de la premisa ca exista o singura problema foarte grava care necesita rezolvare imediata, ieșenii au trebuit sa aleaga una dintr-un set de 24.

Astfel, dupa corupție și șomaj, probleme general valabile în toate orașele din România, 9 din 100 de ieșeni considera ca fiind extrem de grava starea drumurilor urbane. Dupa experiența anilor trecuți, în care, odata cu ieșirea din iarna, strazile orașului sunt sub orice critica, consilierii locali au hotarât alocarea a 136 de miliarde de lei, dublu fața de 2003. Însa cei doi ieșeni din o suta care resimt acut lipsa parcarilor vor trebui sa mai aștepte pentru ca deocamdata nu sunt prevazute investiții în aceasta direcție.

Buget asistat social

Asistații social au parte, anul acesta, de toata atenția administrației locale, urmând a fi ținuți ca-n palma. Numai la capitolul ajutoare pentru caldura au fost puse deoparte 200 de miliarde de lei, o suma imensa, de zece ori mai mare decât cea alocata pentru sanatate. Asta în condițiile în care cei ce considera problema încalzirii ca fiind foarte grava sunt la fel de numeroși ca cei ce pun accent pe învațamânt. Suma totala care va merge spre asistența sociala în 2004 va atinge aproape 340 de miliarde de lei.

Locuințe, caldura și transport public

Lipsa locuințelor este în opinia ieșenilor una dintre cele mai stringente, ocupând locul șase în topul problemelor. În acest sens au fost alocate pentru anul în curs 398 de miliarde de lei, bani ce vor fi împarțiți cu proiectele de dezvoltare publica. Și daca salubritatea orașului este situata imediat dupa locuințe, în acest an municipalitatea nu va acorda mai mult de 10 miliarde de lei, pentru ca aceasta activitate este oricum profitabila.

Sistemul de distribuție a energiei termice va beneficia însa poate de cea mai mare investiție facuta vreodata în aceasta zona, municipalitatea pregatind 260 de miliarde de lei în timp ce transportul public va înghiți 78 de miliarde. Aceasta în condițiile în care, conform sondajului CSOP, numarul celor care considera încalzirea ca cea mai grava problema este apropiat de cel al ieșenilor ce pun accent pe transportul public.

Fiecare are o problema

Dupa acoperirea salariilor celor din administrația locala, învațamânt și sanatate, pentru care sunt alocate peste 1.600 de miliarde de lei, și a celorlalte cheltuieli materiale aferente, șefii Iașului au pus deoparte 90 de miliarde de lei pentru fondul de rezerva ce va fi folosit doar în caz de nevoie.

În ceea ce privește parerea ieșenilor, sondajul demonstreaza un lucru îngrijorator: fiecare dintre cei intervievați considera ca se confrunta direct cu o problema grava.

„În acest moment rediscutam organigrama Primariei. Vom încerca sa facem în așa fel încât sa reducem cât mai mult birocrația. desființând posturile inutile sau comasând anumite servicii”,
Gheorghe Nichita, primarul Iașului

Buget suplimentat prin obligațiuni

Muncipalitatea ieșeana și-a anunțat în premiera intenția ca în 2004 sa apeleze la obligațiuni pentru a obține finanțare necesara reabilitarii distribuției energiei termice și transportului public în comun. Soluția nu este noua, mai multe orașe din România, ca Timișoara, Cluj sau Bacau rezolvându-și probleme în acest fel.

Starea drumurilor, dupa corupție și șomaj

În sondajul CURS – CSOP, ieșenii au avut de ales cea mai grava problema cu care se confrunta dintr-o paleta de 24 de variante. Dupa problema corupției și a șomajului, care nu țin strict de administrația locala, ieșenii din eșantionul reprezentativ au considerat ca starea drumurilor este principala prioritate ce ar trebui rezolvata.

Iata „topul problemelor” cu care se confrunta ieșenii:

Corupția – 14,1 %
Șomajul – 9,5 %
Starea drumurilor – 8,5 %
Birocrația – 8,3 %
Asistența medicala – 7,9 %
Problema locuințelor – 6,7 %
Salubrizarea, încalzire, transport – fiecare 5 %
Învațamânt – 4,5 %
Criminalitate – 4,3 %
Câiini vagabonzi – 3,5 %
Cerșetoria – 3,7 %
Parcari, Spații verzi, apa calda, activitatea primariei – fiecare cu 2 %
Alte probleme – 6 %

Gruia Ursu
[Ieseanul]