Problema / solutie!
Varfuri despicate
Este o problema extrem de frecventa, mai ales daca ai parul uscat. Lipsa sebumului care hidrateaza în mod natural firul de par duce la despicarea varfurilor. Cea mai buna soluție în cazul parului uscat este folosirea tratamentelor cu hidratare intensa.
Colorarea, ustensilele de styling și chiar elasticul pentru par sunt alți factori care pot duce la despicarea varfurilor. Însa cea mai mare greșeala pe care o poți face atunci cand observi deteriorarea serioasa a varfurilor este sa amani programarea la coafor – în curand, nu vei mai avea doar varfuri despicate, ci firul de par va fi afectat pe toata lungimea.
O noua tunsoare este singura soluție pentru a-ți recapata aspectul sanatos al parului, iar tunderea regulata a varfurilor – o data la șase saptamani, te va ajuta sa eviți reapariția varfurilor despicate.
Vestea proasta: aceasta problema a scalpului este atat de frecventa, încat aproape fiecare persoana ajunge sa se confrunte cu nesuferitele particule albe macar o data. Dar exista și vestea buna, bineînțeles – cu rabdare și produsul corect, poți scapa de matreața fara procedee complicate. Asta daca nu e vorba de o afecțiune dermatologica serioasa, caz în care trebuie sa recurgi la sfatul medicului și produse speciale.
Matreața poate fi cauzata de folosirea produselor nepotrivite tipului de par, condiții meteorologice (iarna este mai frecventa) sau stres. În mod normal, înnoirea celulelor scalpului se produce o data pe luna, iar matreața înseamna, de fapt, o accentuare a acestui ritm. Și chiar daca se spune ca matreața este cauzata de o piele a capului uscata, cercetarile au demonstrat ca cei al caror scalp secreta sebum în exces au aceeași problema. Pentru ca matreața sa dispara, este nevoie sa folosești produse care sa conțina ingrediente ca sulfura de seleniu, piritonat de zinc (ZPT) sau ketoconazol.
Cauzele care duc la caderea parului la femei sunt cu totul altele decat cele ce determina caderea parului la barbați (alopecia androgenetica). Dietele drastice, administrarea anumitor medicamente, stresul sever sau sarcina sunt motivele care pot provoca dezechilibre hormonale cu efecte daunatoare asupra parului.
Pentru a evita caderea parului, e foarte important sa ai o dieta bogata în vitamine, mai ales în vitamina B, așa ca în perioada de iarna ar fi bine sa iei multivitamine. Daca pierderea parului are cauze pe care nu le poți controla, singura opțiune este folosirea unui produs- tratament. Disponibile în farmacii sau saloane, aceste produse au efect daca sunt folosite mai ales în stadiile incipiente ale bolii.
Ideal ar fi sa cunoști foarte bine cauzele care duc la degradarea firului de par, dar cel mai important este sa recunoști semnele apariției acestei probleme. Doar nu-ți dorești ca singura soluție pentru parul tau sa fie o tunsoare radicala… Distrugerea cuticulei poate fi cauzata de uscarea cu foehn-ul, de produse cu agenți de curațare agresivi, de condiții meteorologice extreme (vant, soare puternic etc.) sau de ustensilele de styling care ard parul.
Semnele care ar trebui sa-ți starneasca îngrijorarea sunt firul de par devenit aspru, poros, uscat, care se rupe ușor și este lipsit de stralucire. Ce poți face? Folosește un șampon bland, un balsam cu pH neutru și îmbogațit cu proteine, o masca reparatoare sau un tratament saptamanal ultra-hidratant. Iar daca îți supui parul procedurilor de styling, aplica în prealabil un produs protector.
Anda Brîndușa
The One