Privatizarea Romtelecom in faza finala

02 04. 2002, 08:35
Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI) și compania Schroder Salomon Smith Barney vor semna, vineri, 5 aprilie, contractul de consultanța pentru finalizarea procesului de privatizare a Romtelecom, a declarat, luni, Dan Nica, ministrul

Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI) și compania Schroder Salomon Smith Barney vor semna, vineri, 5 aprilie, contractul de consultanța pentru finalizarea procesului de privatizare a Romtelecom, a declarat, luni, Dan Nica, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei.

„Negocierile privind contractul de consultanța, care respecta prevederile caietului de sarcini, au fost finalizate și vom semna documentele la sfîrșitul saptamînii. Dupa semnarea contractului, compania Schroder Salomon Smith Barney va fi singura abilitata sa faca declarații referitoare la Romtelecom”, a adaugat Nica.

Schroder Salomon Smith Barney a fost desemnat de catre MCTI, la 8 februarie, consultant pentru finalizarea privatizarii Romtelecom. Celelalte companii care au participat la licitația pentru desemnarea consultantului Romtelecom au fost SG Conseil Pays Emergents și JP Morgan. Ministrul Comunicațiilor, Dan Nica a mai spus ca, prin alegerea consultantului, privatizarea Romtelecom intra în linie dreapta. „Urmatorii pași sînt elaborarea de catre compania Schroder Salomon Smith Barney a strategiei de privatizare, dupa care Guvernul, prin consultarea documentului, va emite o hotarîre care va stabili modalitațile de continuare a privatizarii”, a spus Schroder Salomon.

Smith Barney va încasa un comision de 1,65% din valoarea tranzacției și va asigura serviciile de contabilitate, consultanța fiscala, studiere a pieței și sondaje, precum și de consultare pentru afaceri și management.

Potrivit caietului de sarcini, durata limita de prestare a serviciilor va fi de un an de la data semnarii contractului. De asemenea, perioada pentru care ofertantul trebuie sa-și mențina oferta valabila este 12 luni.

În decembrie 1998, compania OTE a achiziționat 35% din capitalul social al RomTelecom pentru suma de 675 milioane de dolari, iar prin contractul de privatizare a primit dreptul de uzufruct asupra a înca 16% din acțiuni. Firma de consultanța pentru privatizare a fost Goldman Sachs, care a primit, conform contractului, 0,9% din valoarea tranzacției. La mijlocul anului trecut, conducerea OTE a anunțat ca intenționeaza sa-și majoreze cota de participare la capitalul RomTelecom pîna la 51%.

sursa: Mediafax