Prințul Philip va fi înmormântat sâmbătă, în condiții speciale din cauza pandemiei, într-o ceremonie restrânsă, dar conform ultimelor sale dorințe.
Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, la ora 15.00 (17.00, ora României), în incinta Castelului Windsor. Doar 30 de persoane vor fi prezente, iar acestea trebuie să poarte o mască și să respecte distanțarea fizică.
Palatul Buckingham, reședința oficială a reginei Elizabeth a II-a, a oferit, joi, detalii despre înmormântarea regală. Revenind pentru prima dată pe pământ britanic după mai mult de un an de când a renunțat la rolul său în familia regală, prințul Harry, în vârstă de 36 de ani, va apărea în public alături de fratele său mai mare, William, și de tatăl său, Charles. Însărcinată, soția sa, Meghan Markle, care a acuzat de rasism membri ai familiei regale într-un interviu șocant dat publicității pe 7 martie, a rămas în SUA, la recomandarea medicului ei, potrivit CNN.
Reunirea lui Harry și William au alimentat speranța unei împăcări între frați, a căror relație pare a fi fost grav afectată de acel interviu. Cei doi fii ai prințului moștenitor Charles și ai prințesei Diana vor merge pe aceeași linie în urma sicriului cu trupul neînsuflețit al ducelui de Edinburgh. Dar vărul lor Peter Phillips va lua loc între ei, contrastând cu imaginea celor doi frați care mergeau în urma sicriului mamei lor, în 1997. Iar, la intrarea în capela St George de la castelul Windsor, William, în vârstă de 38 de ani, al doilea în ordinea succesiunii la tron, va intra în fața fratelui său mai mic. La ceremonie vor mai lua parte toți copiii prințului Philip și ai reginei Elizabeth, prințul Charles, prințesa Anne, prințul Andrew și prințul Edward.
Astfel au fost evitate problemele delicate legate de dreptul prinților Harry și Andrew – ambii cu roluri minore în cadrul familiei, după mai multe controverse, dar având titluri militare onorifice – de a purta uniformă. Prințul Harry, fost căpitan, și-a pierdut recent titlurile militare onorifice, după decizia sa de a nu mai fi membru activ al familiei regale. Deși a participat la două misiuni în Afganistan, prințului i se permite acum să poarte medaliile primite doar pe haine civile. De cealaltă parte, prințul Andrew, al doilea fiu al reginei și fost pilot de elicopter în Marina Regală, a fost nevoit să se retragă din familia regală la sfârșitul anului 2019, după ce s-au descoperit legături de prietenie ale acestuia cu omul de afaceri Jeffrey Epstein, urmărit penal pentru trafic de minori înainte de a se sinucide în închisoare. Apariția prințului Andrew în uniformă ar fi stârnit „nemulțumiri serioase”, scrie The Sun.
În comunicatul de joi se arată că bărbații din familia regală vor purta „ținute de dimineață” și medaliile lor, iar femeile vor fi în „rochii de zi”.
Și, pentru această ultimă călătorie, sicriul prințului Philip va fi transportat la bordul unui Land Rover 4X4 personalizat, un vehicul la proiectarea căruia s-a implicat el însuși, mai bine de șaisprezece ani.
În România, evenimentul va fi transmis în direct de TVR 1, între orele 16.30 – 18.00.
Prințul Philip a murit pe 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani.
CITEȘTE ȘI: Prințul Philip a murit supărat pe Netflix pentru serialul „The Crown”
Cinci vedete care l-au interpretat pe printul Philip pe micul și marele ecran
BBC, record de reclamații după ce a modificat programul în urma decesului prințului Philip
Foto: Profimedia Images