Principala poarta de intrare în Cetatea din Alba Iulia, restaurata

12 12. 2006, 10:11
Poarta I a Cetatii din Alba Iulia, principala poarta de intrare în fortificatia de tip Vauban, a fost restaurata, fiind deschis în aceste zile accesul turistilor în zona obiectivului, transmite corespondentul MEDIAFAX. Aflata de cinci ani în proces de restaurare, poarta I a Cetatii

Poarta I a Cetatii din Alba Iulia, principala poarta de intrare în fortificatia de tip Vauban, a fost restaurata, fiind deschis în aceste zile accesul turistilor în zona obiectivului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aflata de cinci ani în proces de restaurare, poarta I a Cetatii din Alba Iulia a necesitat lucrari ample de refacere a ornamentelor din piatra, a soclurilor si statuetelor, toate acestea fiind distruse în timp.

Potrivit arhitectului Dan Sabau, managerul societatii care a realizat restaurarea portii, lucrarile au presupus atât restaurarea portii si a elementelor decorative, cât si realizarea unui sistem de drenaj a apelor pluviale din zona obiectivului. Sabau a spus ca poarta pastreaza în cele mai mici detalii elementele arhitectonice initiale, iar unele dintre statuete au fost înlocuite cu copii fidele din piatra.

Lucrarile de restaurare a portii I a Cetatii din Alba Iulia au fost finantate de Ministerul Culturii si Cultelor, numai restaurarea componentelor din piatra si a statuetelor costând 1,5 milioane de lei.

Cetatea din Alba Iulia este impresionanta atât prin elementele decorative, cât si prin frumusetea celor sase porti ale fortificatiei, care sunt unice în toata arhitectura militara europeana. Din cele sase porti pâna în prezent s-au mai pastrat doar trei în forma initiala – Poarta I, III si IV, iar din poarta II se mai pastreaza doar stâlpii laterali.

Cetatea din Alba Iulia a fost construita la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din România. Planul cetatii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, completata apoi de generalul Weiss.

Lucrarile propriu-zise la fortificatia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împaratului, situat pe latura de nord a cetatii.

Centru militar al Transilvaniei si depozit general pentru armament, pe acea vreme, cetatea albaiuliana are valoare arhitecturala datorita lucrarilor în piatra realizate de sculptori italieni în urma cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi. Înainte de a se ridica fortificatia de tip Vauban pe acest loc a mai existat o cetate medievala, iar începând cu anii 104 un castru roman.

Mediafax