Primul virus pentru telefoane mobile

22 02. 2005, 16:00
Primul virus care ataca telefoanele mobile a fost identificat pe teritoriul Statelor Unite, dupa ce a fost creat în Filipine cu mai bine de opt luni în urma, potrivit unui raport al institutului finladez de cercetare anti-virus F-Secure. Virusul, denumit Cabir, s-a raspîndit treptat în

Primul virus care ataca telefoanele mobile a fost identificat pe teritoriul Statelor Unite, dupa ce a fost creat în Filipine cu mai bine de opt luni în urma, potrivit unui raport al institutului finladez de cercetare anti-virus F-Secure.

Virusul, denumit Cabir, s-a raspîndit treptat în 12 tari, din China pîna în Marea Britanie, si marcheaza începutul erei virusilor de telefoane mobile, care ar putea, într-o zi, afecta viata cotidiana a celor peste 1,5 miliarde de utilizatori ai telecomunicatiilor mobile din lume.

Cabir a fost descoperit din întîmplare, saptamîna trecuta, într-un magazin de aparatura electronica din Santa Monica, California, cînd un specialist a citit un mesaj suspect pe ecranul unui telefon.

Aparatele afectate erau de tip Nokia 6600, care combina functiile unui telefon mobil cu cele ale unui computer, putînd de exemplu sa trimita mesaje prin posta electronica.

Analistii considera ca numeroase caracteristici ale asa-numitelor „smart phones” le fac mai vulnerabile în fata atacurilor virusilor, comparativ cu telefoanele mobile conventionale.

Cel mai puternic impact al lui Cabir, întîlnit pîna acum în peste 15 variante, este descarcarea bateriilor telefoanelor mobile, a declarat directorul institutului finladez, Mikko Hypponen. „Este interesat ca virusul Cabir a fost gasit în SUA, dar nu este sfîrsitul lumii”, a afirmat Hyponnen.

Spre deosebire de virusii de calculator, care se raspîndesc rapid prin intermediul Internetului, Cabir se extinde încet, deoarece poate parcurge doar distante mici, cu ajutorul unei tehnologiei Bluetooth. Mai mult, virusul devine activ abia dupa ce utilizatorul si-a repornit telefonul infectat. În cazurile în care Cabir s-a extins în diferite state, acest lucru s-a întîmplat cel mai probabil atunci cînd proprietarul telefonului a calatorit peste hotare.

Amenintarea virusilor de telefonie mobila va creste pe viitor, pe masura ce creatorii de virusi învata sa se foloseasca de tehnologiile care tind spre standarde globale pentru telefoanele mobile, pentru a-i transmite de la un utilizator la altul.

Pentru moment, pericolul este destul de redus, pentru ca în lume exista tehnologii diferite pentru telecomunicatiile mobile, spre deosebire de sistemul de operare Windows, care domina lumea computerelor.

De asemenea, recent, numerosi producatori de telefoane mobile si-au echipat aparatele cu programe anti-virus.

În noiembrie 2004, un virus denumit Skulls, destinat telefoanelor mobile avansate, a fost transmis firmelor de securitate, nu direct utilizatorilor, ca dovada si avertisment asupra capacitatilor creatorilor de virusi.

Mediafax Business/ IT