Primul televizor OLED cu ecran curbat din lume a fost lansat de Samsung la CES (Consumer Electronics Show) 2013, targul de electronice organizat in perioada 8-11 ianuarie la Centru de Convenții din Las Vegas.
Ecranul OLED al noului televizor este curbat pentru a da un efect de adâncime imaginii difuzate. Astfel, utilizatorii se vor bucura de o experiență vizuală complexă și realistă, în stilul sălilor de cinema, si vor putea vedea imagini cu efect de panoramă, care „învăluie” privitorul, experiență care nu poate fi oferită de televizoarele obișnuite cu ecran plat.
Ecranul curbat are diagonala de 55 de inci (140 cm) și este modelat într-o formă care acoperă eficient câmpul vizual al utilizatorului pentru că permite ca distanța dintre acesta și display să rămână aceeași, din aproape orice unghi de vizibilitate al privitorului.
Televizor Samsung
Samsung nu este singura companie care a prezentat un televizor OLED cu ecran curbat ca fiind primul din lume de acest tip. LG a lansat la CES 2013 un model revoluționar cu ecran curbat, EA9800, care încorporează ecran ergonomic cu funcția Cinema 3D. Prin arcuirea în interior, întreaga suprafață a ecranului este orientată la distanțe egale față de ochii spectatorilor, elimindând problemele de distorsionare vizuală sau de pierdere a detaliilor.
Tehnologia OLED generează propria lumină, ceea ce elimină necesitatea unei iluminări separate, televizoarele de acest tip având look elegant minimal.
Televizor LG
Care dintre cele două produse este totuși „primul” la această categorie? Atât televizorul lansat de Samsung cât și cel de la LG sunt concepte, în niciunul dintre cazuri nu a fost anunțată o dată a producției, iar televizorul de la Samsung nu are nici măcar denumire de produs. Totuși, ceea ce diferențiază TV-ul LG de cel de la Samsung este că primul are funcția 3D. Ambele concepte vin să ontracareze, cumva, avalanșa de televizoare 4K sau chiar 8K, adusă de producătorii japonezi care, la rândul lor, vor să scape de presiunea rivalilor coreeni. Așadar, avem un mic razboi „formă versus tehnologie” cu un singur scop, de a readuce spactatorul în fața ecranului TV și a redresa un business în declin. Putem spune, deci, că fiecare televizor este primul din lume, în felul lui.