Primul țarc de vînatoare din județul Cluj, a carui amenajare a început în apropierea unei cabane din comuna Gilau, se va întinde pe o suprafața de 420 de hectare și va fi populat cu circa 400 de mistreți, informeaza cotidianul „Ziarul clujeanului”.
Amenajarea zonei este proiectata sa se încheie pîna la sfîrșitul acestui an, însa primele partide de vînatoare vor fi organizate doar anul viitor, dupa popularea cu mistreți a țarcului.
Întreaga suprafața de 420 de hectare a țarcului de vînatoare a fost deja împrejmuita.
„Este nevoie de montarea, la 20 de centimetri de gard, a unei linii de joasa tensiune, care sa nu permita ieșirea mistreților din zona împrejmuita”, a declarat Martin Tohotni, responsabil cu investițiile în cadrul Direcției Silvice Cluj.
Potrivit directorului tehnic al DS Cluj, Dorin Ciuca, animalele vor fi crescute în condiții de semisalbaticie, zona Gilau, care este foarte afectata din cauza braconajului, urmînd sa fie repopulata cu mistreți.
Pentru amenajarea țarcului din zona Gilau Romsilva va investi în total 2,2 miliarde de lei. Costuri mari se vor înregistra și dupa inaugurarea țarcului, în special cu hrana și tratamentul animalelor.
Vînarea celor aproape 400 de mistreți care vor popula țarcul va fi posibila contracost, în perioada septembrie-febuarie a fiecarui an. „Se vor organiza partide de vînatoare, în special pentru straini, care vor beneficia de toate serviciile pe care Romsilva le poate oferi”, susține Martin Tohotni.
Pentru împușcarea unui mistreț, vînatorii vor plati între 250 și 750 de euro, dar Direcția va percepe și o taxa de 70-80 de euro pentru organizarea vînatorii. Doar transportul vînatorilor va costa 115 euro pe zi, în timp ce închirierea armelor se va face contra unei sume cuprinse între 25 și 30 de euro zilnic. Pe lînga vînatoare, clienții țarcului vor avea parte de plimbari cu trasura, dar și de circuite turistice în zona.
Conducerea Direcției Silvice Cluj estimeaza ca țarcul va aduce venituri de 150.000 de euro anual.
Mediafax