Primul pas catre elita pentru Tudor

15 02. 2002, 09:02
Alexandru Tudor a arbitrat ireprosabil meciul amical dintre reprezentativele Spaniei si Portugaliei, încheiat 1-1 Aflat în a treia categorie valorica, Tudor a trecut cu bine testul de care poate depinde ascensiunea lui în "First Class", treapta dinaintea "cremei" arbitrajului, "Top Class"

Alexandru Tudor a arbitrat ireprosabil meciul amical dintre reprezentativele Spaniei si Portugaliei, încheiat 1-1

Aflat în a treia categorie valorica, Tudor a trecut cu bine testul de care poate depinde ascensiunea lui în „First Class”, treapta dinaintea „cremei” arbitrajului, „Top Class”

Cînd UEFA a decis ca „amicalul” Spania – Portugalia, programat pe stadionul „Montjuic” din Barcelona, sa fie oficiat de o brigada din România, federatia de la Madrid a solicitat la FRF delegarea celui mai bine clasat arbitru român pe lista FIFA. Conjunctura a facut sa nu fie asa. „Corpodean e primul în top. Dar cum el trebuia sa se prezinte la seminarul de la Monaco, l-am desemnat pe Alexandru Tudor, care e demult urmarit în perspectiva promovarii”, a explicat Nicolae Grigorescu, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Alegerea a însemnat o mare încercare pentru „centralul” bucurestean. În vîrsta de numai 30 de ani, acesta s-a aflat în fata celui mai important reper din cariera sa de pîna acum, de care depindea urcusul lui spre elita mondiala, unde arbitrajul românesc nu mai are reprezentant de la Ion Craciunescu încoace.

Tudor nu s-a lasat coplesit de moment. Nu l-a afectat faptul ca a trebuit sa aiba de-a face cu veritabile vedete precum Morientes, Mendieta, Canizares ori Figo, Sergio Conceicao si Joao Pinto. La fel, a ramas impasibil la tentativele de intimidare facute de cei 43.000 de suporteri prezenti pe arena unde Espanol îsi disputa meciurile „acasa”, care deveneau furiosi în special cînd Figo, socotit marele tradator dupa ce a plecat de la FC Barcelona la Real, atingea mingea.

Românul si-a vazut pur si simplu de misiunea lui. Nu s-a complicat, a fost permanent concentrat si a reactionat prompt la fazele mai fierbinti, la care s-a aflat mereu foarte bine plasat. S-a adaptat perfect stilului de joc al celor doua echipe si a dat fluiditate meciului, fara a-l sugruma prin decizii pripite. Vorbind cu jucatorii doar cît trebuia, Tudor a mai dovedit fermitate, cînd nu s-a lasat pacalit de caderile spectaculoase în careu ale lui Figo si Munitis, si personalitate, în momentul în care Couto a protestat cu patos dupa ce a primit un „galben” pentru fault, retezîndu-i scurt nemultumirea. Avertismentul a fost acordat însa just, cum s-a întîmplat si în cazul lui Figo, dupa ce acesta l-a atacat violent pe Juanfran.

Corecta si discreta, prestatia lui Alexandru Tudor a multumit pe toata lumea, fiindca nici spaniolii, nici portughezii nu i-au reprosat nimic. Fara îndoiala, „centralul” român a facut miercuri un prim pas spre elita, pîna acum el nemaiarbitrînd decît întîlniri internationale de tineret, juniori si din Cupa Intertoto.

PRESA

„Românul a fost corect”

Arbitrajul bun facut de Alexandru Tudor miercuri seara a fost remarcat de mass-media din Spania si Portugalia. Referindu-se la unul dintre momentele delicate, cotidianul madrilen „Marca” a scris ca „arbitrul nu a gresit” atunci cînd românul nu a acordat penalty la plonjonul lui Munitis în careul lusitan. Un alt ziar spaniol, „El Mundo Deportivo”, i-a acordat lui Tudor doua stele, adica o „prestatie obisnuita” pentru un joc care nu a ridicat probleme deosebite.

Si portughezii l-au apreciat pe Tudor. „Românul a fost corect si a condus partida cu siguranta”, l-a caracterizat jurnalul „A Bola”, doar „O Jogo” avînd o obiectie: „Uneori, arbitrul a tolerat jocul mai aspru al spaniolilor. A parut ca-i protejeaza”.

Sursa:www.prosport.ro