Primul ficat uman artificial, dezvoltat in Marea Britanie
Cercetatorii britanici au reușit sa dezvolte un ficat în miniatura, de marimea unei monede de 1 penny, și acesta va fi utilizat pentru testarea unor noi medicamente pentru care s-ar fi apelat în mod tradițional la animale.
Cercetatorii au indicat ca este prima etapa în crearea de secțiuni de ficat care pot fi utilizate pentru a repara organe afectate. Experții se așteapta ca, în curând, sa poata crea chiar organe întregi care sa funcționeze normal.
Crearea acestui mini-ficat a implicat prelevarea de celule sușa, capabile sa se dezvolte în tipuri diferite de țesuturi, din cordoanele ombilicale ale unor nou nascuți.
Celulele au fost plasate într-un „bioreactor” conceput de agenția spațiala americana NASA care simuleaza condițiile de imponderabil și permite multiplicarea rapida a celulelor.
Utilizând hormoni și chimicale, celulele sușa au fost stimulate sa se transforme în țesut de ficat.
În timp ce alte echipe de cercetatori au reușit sa creeze țesut de ficat din celule sușa prelevate de la embrioni, echipa de la Universitatea Newcastle este prima care reușește acest lucru utilizând celule sușa sangvine prelevate din cordonul ombilical.
Tehnica este considerata mai acceptabila din punct de vedere etic fața de prelevarea celulelor sușa de la embrioni umani pentru ca aceștia mor în timpul procesului.
Testarea de noi medicamente pe astfel de organe urmane artificiale poate preveni producerea unor efecte secundare grave care se pot manifesta la voluntarii umani.
Cercetatorii spera ca în câțiva ani ficatul afectat de rani, boli, abuz de alcool sau droguri va putea fi „reparat”, cu ajutorul organelor artificiale.
Cordoanele ombilicale ale nou nascuților ar putea fi pastrate într-o banca mondiala care sa permita crearea de organe artificiale pentru transplanturi.