Primii pasi in yoga

Apropo.ro / 25.02.2002, 16:44
Primii pasi in yoga
Cuvintul yoga provine din sanscrita si inseamna comuniune, contopire. Exercitiile clasice de yoga constau din asezarea intr-o serie de pozitii, cunoscute sub numele de asane, a caror eficienta depinde de perioada de timp pe care sint mentinute (de obicei peste o ora). Trecerea dintr-o

Cuvintul yoga provine din sanscrita si inseamna comuniune, contopire. Exercitiile clasice de yoga constau din asezarea intr-o serie de pozitii, cunoscute sub numele de asane, a caror eficienta depinde de perioada de timp pe care sint mentinute (de obicei peste o ora). Trecerea dintr-o pozitie in alta trebuie facuta lent si echilibrat, ca sa permita lucrul asupra muschilor, tendoanelor, articulatiilor si terminatiilor nervoase.

Yoga urmareste adincirea autocunoasterii eului, eliberarea lui de determinarile vietii materiale si contopirea cu spiritul universal. Practicate initial de asceti, exercitiile duc la stapinirea deplina a organismului prin incetinirea la maximum a respiratiei si a batailor inimii. In timp, s-au dezvoltat mai multe stiluri de yoga. Cea mai raspindita este Hatha, in care exista 14 sau 15 pozitii (variatiuni ale pozitiei Lotus), indoiri usoare ale trupului, rasuciri, intinderi si balansari.

Este una dintre cele mai bune formule pentru eliberarea de stres si obtinerea relaxarii. In stilul Ashtanga trecerea de la o pozitie la alta se face prin sarituri, iar metoda Bikram presupune executarea a 26 de pozitii intr-o ordine precisa, in camere supraincalzite, care simuleaza clima din India. In mediu hipertermic, muschii sint mult mai relaxati si flexibili, metoda fiind preferata in special de atletii care vor sa se refaca dupa accidente.

Constiinta suprema se manifesta prin principiile creatiei Yin-Yang (feminin-masculin). In trupul uman coexista ambele principii ale creatiei: Yin – forta feminina (numita si Shakti sau Kundalini), care se regaseste la nivelul primei chakra, la baza coloanei vertebrale, in timp ce Yang – forta masculina (care se mai numeste si Shiva) se regaseste in jurul celei de-a saptea chakra, in partea superioara a creierului. Sistemul yoga are opt trepte: Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana si Samadhi.

Chakra – Exista sapte centri ai constiintei, situati de-a lungul coloanei vertebrale, care se mai numesc lotusi sau sfere de lumina. Respiratia – Cel mai important aspect al practicii yoga este respiratia corecta. In mod normal, cind respiram, ne solicitam o mica parte a plaminilor. Printr-o respiratie profunda, vom inhala o cantitate mai mare de oxigen care va revitaliza tesuturile, organele si metabolismul.

Meditatia – Exista multe stiluri de meditatie, precum si multe tehnici, dar toate au acelasi scop: linistirea mintii si trecerea celui care practica meditatia intr-o stare de pace interioara. Practicarea meditatiei este insotita de reducerea tensiunii, purificarea singelui, echilibrarea emotiilor, dobindirea unei puteri mai mari de concentrare.

Mincarea yoghina – Stiinta Ayurveda (o practica straveche de vindecare) combina anumite plante, ierburi si condimente in scop terapeutic, de revitalizare a trupului si in acelasi timp de hranire a lui.

SURSA PROTV MAGAZIN