Primii in Europa!

27 04. 2002, 11:25
Pentru prima oara în istorie, echipa masculina de gimnastica a României a cucerit titlul european.Aseara, la Patras, formatia noastra a întrecut cu 1,072 puncte reprezentativa Rusiei. Pîna acum, cele mai bune performante erau argintul continental cucerit în 2000, la Bremen, si bronzul


Pentru prima oara în istorie, echipa masculina de gimnastica a României a cucerit titlul european.Aseara, la Patras, formatia noastra a întrecut cu 1,072 puncte reprezentativa Rusiei. Pîna acum, cele mai bune performante erau argintul continental cucerit în 2000, la Bremen, si bronzul mondial obtinut în 1995, la Sabae.

Cînd au plecat spre Grecia, gimnastii români aveau în minte argintul pe echipe cîstigat acum doi ani, la Bremen. Era reperul cel mai înalt. Era ceea ce se putea, macar, repeta. Încrezator, campionul olimpic si mondial Marius Urzica spunea ca nu vrea doar medalie la cal cu mînere. Voia înca una, pe care s-o împarta împreuna cu toti ceilalti colegi ai lui. Nici unul n-a îndraznit sa rosteasca „aur”, chiar daca, poate, au gîndit-o. Si exact pîna la aur au urcat aseara Urzica, Dragulescu, Potra, Suciu si Covaci.

Românii au concurat de fiecare data la acelasi aparat ca si rusii, principalii adversari. Astfel, au stiut cum se masoara diferenta dintre ei, de la prima evolutie si pîna la ultima. Doar la sol, unde a început întrecerea, au fost Nemov si ai sai în fata, desi Dragulescu, campionul lumii, a primit 9.587.

A venit apoi calul cu mînere si fragilul avantaj al rusilor s-a spulberat. Marius Urzica a repetat exercitiul care i-a adus titlul mondial si pe cel olimpic si i-a obligat pe arbitri sa scrie pe foile lor cea mai mare nota de aseara: 9.825. Ioan Suciu l-a secondat excelent: 9.637. Dintr-o data, o singura rotatie a rasturnat complet situatia. Românii îsi asigurasera 1,8 puncte avantaj dupa doua aparate.

Desi nu e recunoscut drept un aparat forte al nostru, inelele au consolidat avansul, românii obtinînd cel mai mare punctaj. Dan Potra a stralucit, fiind rasplatit cu 9.575. Sariturile au dat lovitura mortala, atît Dragulescu (9.750), cît si Suciu (9.612) reconfirmîndu-si statutele de campion mondial, respectiv european.

La paralele, totalurile românilor si rusilor au fost apropiate, urmînd ca bara fixa sa decida daca se mai schimba ceva în fruntea clasamentului. Atunci cînd Marian Dragulescu a cazut si a fost notat doar cu 8.087, în tabara rivalilor au înflorit zîmbete. Potra si Urzica au evoluat foarte bine însa, în timp ce Bondarenko si Nemov au luat ochii cu elemente de efect. Calificativele lor au fost mai mici. De fapt, înainte de ultima evolutie, doar o nota imposibila, peste 10, ar mai fi detronat România.

Gimnastii nostri au simtit mirosul aurului de departe. S-au îmbratisat întîi timid, parca nevrînd sa-si consume toata bucuria, si abia apoi, cînd totul era terminat, s-au dezlantuit. Se aflau în fata celei mai mari izbînzi pe echipe din istorie. Una pe care toti cei cinci o meritau.

Pentru concursul individual compus, care urmeaza sa se desfasoare astazi, singurul român calificat este Dan Potra, care a obtinut cel mai bun punctaj din concurs, 56.261, înaintea mai celebrilor Roman Zozulia (Ucraina, 55.410), Alexei Bondarenko (Rusia, 55.186) si Evgheni Podgornîi (Rusia, 54.937). Competitia de azi va porni de la zero, fara sa se tina cont de notele obtinute ieri. Dan Potra s-a clasat al patrulea la individual la Campionatele Mondiale de la Gent, de anul trecut.

Cel mai eficient român a fost ieri Marius Urzica. El a concurat la trei aparate, calificîndu-se la toate în finala: la cal cu mînere cu cea mai mare nota (9.825), la paralele al optulea (9.437) si la bara fixa al saptelea (9.450). Marian Dragulescu a confirmat la sarituri (cel mai ridicat calificativ, 9.750) si la sol (9.587, al treilea), unde e campion al lumii. Ioan Suciu a patruns si el în doua finale: la cal cu mînere (9.637, al patrulea) si la sarituri (9.612, al saptelea), la fel ca Dan Potra: la sol (9.487, la saptelea) si la inele (9.575, al saptelea).

Rezultate:: seniori, echipe: 1. ROMÂNIA 168.170 p; 2. Rusia 167.098; 3. Belarus 166.582; 4. Franta 166.510; 5. Germania 165.405; 6. Ucraina 163.659

„Sînt foarte fericit ca am cîstigat aurul. E un sentiment grozav. Asta ne da încredere pentru finale, unde nu vom mai fi stresati si vom putea cuceri si alte medalii. Înainte de competitie speram sa urcam pe podium, dar nu eram siguri ca va fi prima treapta”
Dan Potra

„A fost un concurs dificil deoarece multe echipa s-au batut pentru locul întîi. Cei care au facut cele mai putine greseli s-au impus”
Aurelian Georgescu,
antrenor

Luminita Paul

Sursa: www.prosport.ro