Primii cyber-pești din lume au fost expuși la Acvariul din Londra

Apropo.ro / 10.10.2005, 14:15
Primii cyber-pești din lume au fost expuși la Acvariul din Londra
Primii pești robotizați din lume, care se deplaseaza autonom și au fost creați de o echipa de la Universitatea Essex, reprezinta cea mai recenta atracție a Acvariul din Londra, relateaza BBC News Online. Peștii-robot, care au caracteristici similare cu ale

Primii pești robotizați din lume, care se deplaseaza autonom și au fost creați de o echipa de la Universitatea Essex, reprezinta cea mai recenta atracție a Acvariul din Londra, relateaza BBC News Online.

Peștii-robot, care au caracteristici similare cu ale crapilor, pot evita obiectele care le apar în fața și înoata într-un acvariu special proiectat pentru ei.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Essex a petrecut trei ani elaborând acești cyber-pești.

Viitoarele generații de pești-roboți ar putea fi utilizați pentru explorarea fundului oceanelor, pentru detectarea fisurilor conductelor de petrol sau chiar pentru spionaj.

Deși cercetatorii încearca sa realizeze pești-robot de peste 10 ani, echipa din Marea Britanie susține ca peștii pe care i-a construit sunt cei mai performanți realizați pâna în prezent.

„Spre deosebire de modelele anterioare, controlate prin intermediul telecomenzii, acești pești-robot sunt dotați cu senzori astfel încât ei sunt complet autonomi și dotați cu inteligența artificiala”, a declarat profesorul Huosheng Hu. În plus, cyber-peștii efectueaza mișcari ondulatorii care seamana mai mult cu cele ale peștilor reali.

„Acest model seamana foarte mult cu peștii adevarați, atât la forma, cât și la mișcari. Oamenii sunt induși în eroare și cred ca este vorba de animale reale”, a adaugat Hu.

Peștii au 50 de centimetri lungime, 15 înalțime și 12 lațime și sunt acoperiți cu suprafețe lucioase care reflecta lumina. Viteza maxima de deplasare este de circa 50 de centimetri pe secunda, însa viteza de deplasare în interiorul acvariului a fost încetinita pentru a se prelungi durata de viața a bateriei pâna la aproximativ cinci ore.

Pe viitor, echipa de la Universitatea Essex intenționeaza sa mareasca inteligența artificiala a acestor pești-roboți astfel încât ei sa se poata reîncarca atunci când energia bateriei ajunge la un nivel foarte scazut.

„Vrem ca peștii sa aiba capacitatea sa se încarce singuri, în același mod în care peștii reali care cauta de mâncare”, a declarat Hu.

Echipa de cercetatori a sperat ca, prin aducerea în contact direct a publicului cu roboții, va putea determina opinia publica sa înțeleaga mai bine știința și tehnologia.

„Acest lucru trebuie sa fie amuzant și atragator pentru vizitatori. Noi avem pești adevarați, însa și cyber-peștii sunt fascinanți”, a declarat Michael Michaels, directorul general al Acvariului din Londra.

Cei trei pești robotizați de la Acvariul din Londra nu au înca nume, dar vor primi fiecare câte unul în urma unei competiții organizate în acest scop și la care vor lua parte copii.

Mediafax