Primii bebeluși fara boli genetice, nascuți în Marea Britanie
Ambii parinți ai gemenilor Freddie și Thomas Greenstreet sunt purtatorii unei gene care ar fi facut ca bebelușii sa sufere de o forma rara de fibroza chistica, o maladie moștenita genetic de care sufera, de altfel, și prima fiica a cuplului.
Noua tehnica de scanare permite analizarea embrionilor, alegându-i doar pe cei sanatoși pentru a fi utilizați în fertilizarea artificiala. Scanarea a fost folosita și anterior în cazul fertilizarii in vitro, dar cercetatorii de la Guy’s Hospital, Londra au perfecționat tehnica astfel încât sa poata fi detectate un numar cât mai mare de boli moștenite pe cale genetica.
Utilizând tehnica preinmplantarii genetice, doctorii au putut sa dezvolte teste pentru aproximativ 6.000 de boli genetice.
Tatal copiilor a aparat decizia soției sale de a refuza embrionii cu defecte genetice și nu a fost de acord cu controversele stârnite conform carora tehnica ar conduce la apariția „designerilor de bebeluși”.
Mama celor doi copii a spus ca nu a dorit sa repete experiența de aduce pe lume un copil grav bolnav.
Cuplul mai are doi copii gemeni, în vârsta de 5 ani, Lizzie, care este bolnava de fibroza chistica, maladie care provoaca probleme respiratorii și limiteaza speranța de viața, și William care este purtatorul genei care provoaca apariția bolii.
Oponenții acestei tehnici spun ca s-ar putea cadea într-o extrema, aceea ca parinții sa aleaga culoarea ochilor copiilor sau alte caracteristici fizice.