Primarul Sorin Oprescu a verificat stadiul pregatirilor pentru meciul Romania – Ungaria
Cu această ocazie, au fost prezentate noile investiții făcute în sistemele de întreținere și menținere microclimat gazon: sistem performant de aerare, irigare, fertilizare și drenare activă; sistem de insoliere artificială pentru stimularea fotosintezei (lămpi UV care stimulează creșterea gazonului),precum și nouă zona dedicată pepinierei de gazon.
„Ne aflăm în pragul sezonului competițional de toamna-primavara, când vom avea meciuri ale echipei naționale, ale echipelor de club în competiții internaționale și pentru liga I. Practic, în trei luni vor fi în jur de 20 de meciuri. Mai mult decât atât, după cum bine știți, Arenă Națională va găzdui meciuri din turneul final al Campionatului European 2020, drept pentru care trebuie să menținem un standard performant la fiecare eveniment sportiv și să aducem îmbunătățiri în raport cu noile regulamente ale UEFA și FIFA. Conform standardelor actualizate UEFA și FIFA, ne menținem poziția de stadion Elite (cea mai înaltă categorie de clasificare). Concret, luând în calcul și experiența anilor trecuți, pentru că am intrat deja în sezonul rece, trebuie să acționăm cu prioritate pentru menținerea gazonului la parametri optimi” a declarat Primarul General.
Sorin Oprescu a mai explicat că toate stadioanele moderne din lume dețin aceste sisteme de întreținere care aduc o îmbunătățire majoră calității gazonului și implicit prelungesc durata de viață a acestuia. De aceleași sisteme beneficiază multe stadioane europene moderne, printre care Real Madrid, Barcelona, FC Arsenal, Ajax etc.
În ceea ce privește costurile acestor investiții, reprezentanții Municipalității au explicat că, aceste îmbunătățiri, inclusiv mentenanța la toate sistemele din stadion (sistem de iluminat, sistem de monitorizare video, circuit TV, sistem de încălzire a gazonului, sistem audio, sistem de climatizare stadion, schimbare gazon, întreținere cub video etc.) au costat în jur de 900 de mii de euro și sunt incluse în contractul de mentenanța multianuală.
Aceste echipamente fac parte din pregătirile pentru desfășurarea meciurilor găzduite de București în anul 2020, cu ocazia meciurilor din Campionatul European.
În perioada septembrie – octombrie 2014, în cadrul Arenei Naționale s-au derulat mai multe operațiuni de modernizare:
· Instalarea în substratul suport al gazonului a unui sistem performant de aerare, irigare, fertilizare și drenare activă;
· Montarea unui sistem de insoliere artificială pentru stimularea fotosintezei (lămpi UV care stimulează creșterea gazonului)
· Reabilitarea suprafeței acoperite cu gazon sintetic, prin pavimentarea cu pardoseala tip Conipur (tartan) și înlocuirea gazonului artificial din zona Tribunei I (zona încălzire sportivi);
· Schimb gazon;
· Modernizarea zonei dedicate pepinierei de gazon.
· Din această iarnă, vom avea și o prelată activă (care permite pătrunderea razelor de soare și UV artificiale) care va face posibilă dezvoltarea gazonului și în perioada friguroasă, aducând și o protecție termică, ceea ce înseamnă implicit și o reducere a costurilor aferente încălzirii gazonului.
DATE TEHNICE – Utilizarea noilor sisteme
Prima etapă: Se utilizează sistemul computerizat de aerare, irigare, fertilizare și drenare activa – Osmo-Drain
1 – aerare (ventilarea la nivelul rădăcinii)
2. fertilizare (subterană – hrănirea rădăcinii)
3. Irigare subterană (reducerea consumului de apă)
4. Drenare activa suplimentară (crearea unui microclimat prin menținerea unui grad de umiditate optim la nivelul rădăcinii și eliminarea surplusului de gaze care se formează prin putrezirea naturală a rădăcinilor )
Sub întreaga suprafață a gazonului, la o adâncime de 18 cm și la fiecare 25 cm pe orizontală, a fost instalată tubulatura aferenta acestei instalații, prin intermediul căreia ajung la nivelul substratului de gazon apă, aerul și îngrășămintele, în funcție de necesitățile de dezvoltare ale gazonului.
Sistemul respecta mediul înconjurător, procesul Osmo-Drain reducând consumul de apă, precum și cantitatea de îngrășăminte și produse chimice, ale căror substanțe nocive ajung în straturile profunde ale solului său apelor subterane.
Bazată pe o unitate centrală de control, instalația garantează o umiditate optimă a solului și asigură aerarea în zona rădăcinilor de gazon.
Operarea sistemului se realizează prin intermediul unui panou de comandă și control, extern, prevăzut cu taste și afișaj LCD color. De asemenea, unitatea centrală, în cazul în care este necesar, se operează și de la distanță, utilizând rețeaua locală (LAN).
În paralel se utilizează instalația de iluminat artificial pe suprafața de joc – stimulează fotosinteză
Pe lângă unitățile mobile cu lămpi UV, sistemul are în componenta și unități de analiza gazon și sol, care se mențin în permanență la nivelul solului, excepție făcând perioadele de desfășurare a evenimentelor de orice tip. Ori de câte ori unitățile mobile sunt instalate pe gazon, unitățile de analiza se amplasează sub acestea. În cazul în care unitățile mobile nu sunt amplasate pe suprafața de joc și nu se derulează evenimente, unitățile de analiza se mențin la centrul terenului. Alimentarea cu energie electrică a acestora se realizează prin intermediul panourilor foto voltaice sau a acumulatorilor.
Este important de menționat ca echipamentele de UV și Osmo-Drain se utilizează pe tot timpul anului, nu numai în sezonul rece. De exemplu, vară, când este o perioadă aglomerată din punct de vedere al meciurilor și evenimentelor, se folosește sistemul UV pe timp de noapte pentru refacerea și creșterea gazonului.
Amenajarea pepinierei
De asemenea, în cadrul complexului Arenei a fost amenajata și o pepinieră destinată reparațiilor punctuale ale gazonului. Mai precis, în această zonă (de 800 mp) s-a plantat gazon pe strat suport nisip care poate fi „decupat” și replantat pe terenul de joc. Este unul dintre puținele stadioane din Europa care beneficiază de această facilitate chiar în incinta complexului.