Primaria sectorului 3 si-a dat avizul pentru demolarea corpului de cladire în care functioneaza Policlinica Coltea, pe amplasamentul cladirii urmând sa fie amenajata o parcare si un alt corp de cladire, unit de cel al spitalului, în care va functiona un ambulatoriu.
Primaria sectorului 3 a avizat, luni, cererea administratiei Spitalului Coltea din Capitala de demolare a corpului de cladire în care functioneaza policlinica, fara precizarea unui termen în care aceasta sa aiba loc, a declarat, marti seara, pentru MEDIAFAX, arhitectul-sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu.
Cabinetele aflate în Policlinica Coltea vor fi închise începând de miercuri, iar în urma avizului de demolare dat de Primaria sectorului 3, cladirea poate fi demolata.
Primaria sectorului 3 preciza, luni, într-un comunicat, ca solicitarea de demolare a Policlinicii Coltea poate fi avizata, pentru ca imobilul nu se afla pe lista monumentelor istorice.
„Policlinica nu este nominalizata individual pe Lista Monumentelor Istorice 2004, aflându-se doar în raza de protectie a Spitalului Coltea – monument istoric de valoare nationala. Competentele de certificare/autorizare revin în acest caz Primariei sector 3”, se preciza în comunicatul municipalitatii.
Primaria Capitalei a emis, în 2002, o autorizatie de desfiintare pentru mai multe corpuri de cladire din incinta Spitalului Coltea. Constructorul nu a început lucrarea în termen, astfel ca avizele de demolare a corpului de cladire (autorizatia de desfiintare 84/16.08 2002) au expirat.
Administratia Spitalului Coltea a adresat o noua cerere de avizare a demolarii Policlinicii Coltea, de data aceasta la Primaria sectorului 3, aceasta fiind, în prezent, potrivit noii legislatii, abilitata sa aprobe solicitarea.
Arhitectul-sef al sectorului 3 preciza, luni, ca Spitalul Coltea nu se afla în administrarea primariei de sector. „Primaria nu are niciun fel de autoritate în administrarea acestei unitati spitalicesti. Aici are loc un proces de investitii, început înca din anul 2002, de catre o firma germana. Pâna la finalizarea programului de reabilitare, administratia spitalului are autonomie în luarea deciziilor”, preciza Stefan Dumitrascu.
Luni dimineata, timp de 45 de minute, aproximativ 50 de pacienti ai sectiei de oncologie a Spitalului Coltea au pichetat în semn de protest fata de decizia de demolare a unitatii. Alaturi de pacienti au protestat si zece cadre medicale.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca proiectul privind reabilitarea Spitalului Coltea, care prevede demolarea policlinicii cu acelasi nume, trebuie finalizat, în pofida protestelor angajatilor, întrucât face parte dintr-un contract semnat în urma cu sase ani si pentru care s-au cheltuit multi bani.
„Am auzit de protestul angajatilor. Unii medici sunt manipulati. La fel si unii bolnavi. De fapt, Spitalul Coltea este în subordinea Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti. Directorul executiv Adrian Neacsu se ocupa de aceasta problema. Exista un contract care trebuie respectat. Toti medicii vor avea locuri de munca”, declara, luni, agentiei MEDIAFAX, ministrul Sanatatii.
Adrian Neacsu, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (ASPMB), a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca, în baza unui ordin al Ministerului Sanatatii Publice (1208/4 octombrie 2006), se reorganizeaza ambulatoriul si ramân în viitoarea structura, tip policlinica, doar acele specialitati cu corespondent la nivelul spitalului, adica chirurgia generala, hematologia, medicina interna, cardiologia si radiologia. Restul se desfiinteaza, iar personalul care le deserveste va fi redistribuit de catre ASPMB.
„Ambulatorul de spital este acea structura în care functioneaza medici încadrati în spital pentru respectivele sectii si care, prin rotatie, ofera cosultatii pacientilor care au fost externati, dar si altor cazuri. Daca reusim sa facem acest lucru, medicii din spital nu vor mai consulta pe sectii. Acum, pentru ca nu au ambulatoriu, ei consulta în spital. Conducerea spitalului poate însa opta ca în ambulatoriu sa fie si alte specializari, daca are nevoie”, a mai spus directorul executiv.
El preciza ca a discutat cu fiecare medic în parte si ca multi au acceptat sa lucreze în alte ambulatorii de spital, iar unii chiar sa preia în comodat cabinete în Policlinica Vitan si Policlinica de copii Globului (ambulatoriul Spitalului Dr. Victor Gomoiu).
Proiectul de reabilitare a Spitalului Clinic Coltea, care dateaza din 1999 si care în prezent se afla într-o faza avansata de executie, prevede ca imobilul în care functioneaza în prezent ambulatoriul va fi demolat, astfel ca în toate proiectele ulterioare, utilitatile unitatii sunt stabilite fara a fi luata în calcul mentinerea în functiune a cladirii.
Daca ar fi amânata demolarea, ambulatoriul nu va mai avea, din iarna, caldura, apa si electricitate, întrucât poiectul nu mai prevede asa ceva.
Proiectul initiat, din 2000, prevedea ca pe spatiul ambulatoriului va fi construita o parcare si o zona verde.
În ambulatoriu – corpul E al Spitalului Coltea – exista 17 cabinete medicale, cu un numar de 29 de medici, 31 de asistente, sase registratori medicali, câte un functionar si un statistician, precum si sase îngrijitoare.
Prin HG 850/1999, Guvernul României a aprobat garantarea unui credit extern, pentru un împrumut de 90 milioane dolari, aproximativ 94 milioane euro, în vederea consolidarii, modernizarii si dotarii Spitalului Clinic Coltea si refacerea Bisericii cu acelasi nume, monumente din patrimoniul UNESCO.
În baza acestei hotarâri, Ministerul Sanatatii si firma Siemens Aktiengesellschaft Osterreich, în calitate de executant-antrepenor general, semneaza contractul general, pentru finantarea proiectului fiind încheiate trei acorduri financiare: unul cu Citibank NA, în valoare de 27.184.712 euro, un acord financiar pentru plata avansului, încheiat tot cu Citibank NA, în suma de 1.745.900 euro, si un acord de credit cu Volksbank Austria, în valoare 64.833.623 euro.
Întrucât pentru proiectul initial a fost anulata autorizatia de constructie, prin HG 783/2002 pentru modificarea HG 850/1999, proiectul a fost divizat în doua componente.
Coltea l vizeaza reabilitarea cladirilor vechi aflate în patrimoniul UNESCO si construirea unei cladiri noi în spatiul rezultat prin demolarea unor pavilioane vechi aflate într-o stare avansata de degradare. A doua componenta, Coltea ll, vizeaza extinderea prin construirea unui nou imobil într-o alta locatie.
Ambulatoriul Spitalului Clinic Coltea functioneaza în spatele unitatii sanitare. Printr-un ordin al ministrului Sanatatii din 2003, ambulatoriul are o structura complexa cu 17 specialitati, doar sapte dintre ele regasindu-se si în structura Spitalului Coltea.