În urma cu câteva luni, Primaria se lauda cu un proiect ce prevedea instalarea unor denivelari cauciucate în asfalt pentru limitarea vitezei în unele zone cu trafic pietonal intens din Timișoara. Deși acestea au fost instalate doar în doua locuri din oraș, puținii locatari care beneficiaza de aceste îmbunatațiri se declara extrem de încântați și spun ca se simt mai în siguranța.
Spaima vitezomanilor
Recent, Banațeanul atragea atenția ca, din cauza traficului intens, cladirile din zonele istorice sunt pe cale sa se prabușeasca. Atunci, arhitectul-șef al orașului, Radu Radoslav, promitea ca, pâna la sfârșitul anului 2005, în aceste zone vor fi instalate, pe lânga panourile de restricționare a vitezei și niște denivelari. Montate direct în asfalt acestea vor obliga șoferii ca, de voie, de nevoie, sa reduca semnificativ viteza.
Primaria s-a ținut de cuvânt… parțial. Reductoarele de viteza, în loc sa fie montate în centrul istoric, au aparut în doar doua locuri: pe o strada din în zona Tipografilor și alta din Complexul Studențesc.
„Zona de nebuni”
Printr-o simpla cerere adresata primariei timișorene, orice cetațean, nemulțumit de vitezomanii care își ambaleaza caii putere toata noaptea, poate solicita aceste ingenioase reductoare de viteza. Printre puținii timișoreni care se pot lauda ca profita de acest sistem se numara Marius Popovici, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, membru marcant al PNTCD.
„De peste doi ani, pe strada pe care locuiesc exista o limita de 30 km/h. Însa, aceasta nu este niciodata respectata. Fiind în inima Complexului, toți își arata mușchii. Din aceasta cauza, zona nu mai este de mult una rezidențiala, ci una de nebuni. Pentru ca drumul este bun, toți taximetriștii și șmecherii cu mașini puternice fac raliuri”, argumenteaza vicele Consiliului Județean prezența reductoarelor de viteza în dreptul casei sale.
Dorințele lui Popovici
Marius Popovici și-a cam pierdut rabdarea așteptând soluționarea cererii sale. „Am așteptat doi ani și jumatate pentru instalarea acestor denivelari. Pentru ca, în urma cu câțiva ani, mi-am rugat colegii sa repare strada, în momentul în care eu, împreuna cu alți locatari din zona, am cerut instalarea acestor reductoare de viteza, mi s-a reproșat ca de-abia mi-au facut strada, iar acum vreau sa se limiteze și viteza?!”, spune vicepreședintele Consiliului Județean.
În timp ce lui Marius Popovici i s-au îndeplinit ambele dorințe, și strada asfaltata, și denivelari cauciucate, alți timișoreni, din zone mai puțin privilegiate, au pe post de reductoare de viteza, gropi, canale fara capac sau excavațiile diverselor regii autonome din oraș.
Alternativa șicanelor
Împrumutate din Occident, denivelarile cauciucate din asfalt se numara printre cele mai simple, eficiente și ieftine masuri împotriva vitezomanilor. Acestea pot fi montate în doar jumatate de ora, iar prețul este modic, fața de beneficiile pe termen lung: 10.000.000 de lei.
O alta masura pe care Primaria a luat-o, în încercarea de a mai potoli graba șoferilor, a fost construirea unor șicane, ca de exemplu, cele de pe bd. Tinereții și strada Mihai Eminescu. Aceasta soluție s-a dovedit a fi însa mult mai scumpa și mai puțin eficienta decât cea a reductoarelor de viteza.
Petrina Calabalic și Bogdan Marta