Prima operă digitală a robotului umanoid Sophia, un portret intitulat “Sophia Instantiation”, va fi vândută la licitație miercuri, sub forma de NFT (Token Non-Fungible, care autentifică autorul folosind o semnătură digitală criptată).
Token-urile nefungibile sunt instrumente digitale unice care pot reprezenta dreptul de proprietate, de acces sau pot confirma originalitatea, autenticitatea în domeniul artelor digitale. Tehnologia de autentificare, pe baza blockchain, o tehnică utilizată pentru criptomonede, este prezentată din ce în ce mai mult ca un remediu miraculos contra copiilor, care împiedicau dezvoltarea artei digitale. NFT-urile există de mulți ani, dar recent au devenit extrem de populare mai ales după ce câteva au fost vândute pentru sume exorbitante. Recordul de preț a fost stabilit de americanul Beeple, necunoscut publicului larg, care și-a vândut o lucrare digitală pentru 69,3 milioane de dolari.
NFT digital artwork by humanoid robot Sophia up for auction https://t.co/8spV8J9zlU pic.twitter.com/F96Kpnp3lG
— Reuters (@Reuters) March 22, 2021
Această primă operă a robotului Sophia este realizată în colaborare cu artistul italian Andrea Bonaceto, cunoscut pentru lucrările sale artistice pline de culoare, unele dintre ele descriind figuri cunoscute precum cea a lui Elon Musk, șeful Tesla. De asemenea, opera Sophiei include, pe lângă idei inspirate de lucrările lui Bonaceto, elemente din istorie și artă, cărora li se adaugă creații „personale”. Sophia susține că sursa ei de inspirație o reprezintă oamenii din jur. Robotul umanoid s-a declarat, de altfel, interesată de colaborări viitoare cu alți oameni.
“Sper ca oamenilor să le placă munca mea și să putem colabora, în viitor, pentru mai multe proiecte interesante și frumoase. Am folosit rețele transformatoare și algoritmi genetici care nu au existat până acum nicăieri în lume, precum și diverse tipuri de creativitate computerizată, așadar, cred că și roboții pot fi creativi”, a declarat robotul umanoid, potrivit Reuters.
Lucrarea oferă un document de 12 secunde, în format MP4, în care se arată evoluția de la portretul lui Bonaceto la tabloul digital al Sophiei în care ea și-a lăsat amprenta personală prin diverse retușuri creative. Potrivit spuselor sale, după vânzare, Sophia își va întâlni cumpărătorul și-i va studia fizionomia pentru a adăuga elementul distinctiv final, pe lucrarea sa, pentru un plus de unicitate și originalitate.
CITEȘTE ȘI: Delia, primul artist din România care lansează un NFT
Un documentar despre Holocaust, nominalizat la Oscar, va fi primul film lansat ca NFT
Kings of Leon va fi prima trupă din istorie ce lansează un album ca NFT
Cum a câștigat iubita lui Elon Musk 6 milioane de dolari în 20 de minute cu NFT-uri
Foto: Profimedia Images