Prima Casa, o afacere rentabila pentru romani?
Romanii care isi vor cumpara locuinte prin programul Prima Casa, dar care nu-si vor mai putea achita ratele, vor primi banii platiti pana in acel moment inapoi.
Procedura spune ca, dupa trei luni consecutive de neplata, statul va vinde locuinta, dar oamenii vor primi integral ratele pe care le-au achitat la banca, a declarat Emil Boc, intr-un interviu la RRA.
"Ai intrat in programul Prima Casa si platesti cate 300 de euro pe luna timp de cinci ani si nu mai poti sa platesti la un moment dat, statul va scoate la vannzare locuinta, la pretul pietei. Statul va inapoia ratele respective", a anuntat Emil Boc.
Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casa vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.
"Am pus niste conditii maximale bancilor in ceea ce priveste costul finantarii, si anume rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maxim 4% pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de 2,5% pentru creditele in lei. Daca astazi facem o raportare la ce exista pe piata si luam nivelul EURIBOR de vineri, deci pentru creditele in valuta, de1,28 plus marja de maxim 4% ajungem la o dobanda de 5,28% fata de 10-11-12%, cat este in momnentul de fata in euro. Aceasta este diferenta", a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de duminica a Guvernului in care au fost adoptate normele de aplicare ale programului.
Â