Sindicaliștii din industria alimentara avertizeaza ca prețurile tuturor produselor alimentare autohtone vor crește, în aceasta toamna, cu aproximativ 35 la suta, iar cel al pâinii se va majora cu 40 de procente, din cauza secetei.
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragoș Frumosu, a declarat, vineri, într-o conferința de presa, ca seceta din ultimele luni a dus la micșorarea producției românești, astfel ca s-a ajuns la o producție autohtona de 30 la suta.
Prețul la grâu a crescut cu 25 la suta în ultimele trei saptamâni, ajungând la 5.500 – 5.800 de lei vechi pe kilogram și estimam ca ar putea sa creasca cu pâna la 40 de procente.
„Prețul din acest an este cel mai mare pe care l-am platit noi pâna acum, de când suntem pe piața și suntem de câteva zeci de ani”, afirma, în 12 iulie, directorul general al Pambac Bacau, Alin Giurea.
El aprecia ca urcarea prețurilor la grâu a fost determinata de seceta, care a redus recolta, dar și de faptul ca cerealele au început sa fie folosite pentru producerea de biocombustibili, astfel ca cererea a crescut.
„Prețurile au avansat cu 20 de procente la grâu în ultima perioada și o sa continue sa creasca”, aprecia, la rândul sau, directorul general al Vel Pitar, Gheorghe Frâncu.
Potrivit estimarilor directorului general al grupului Boromir, Constantin Boromiz, prețul grâului ar putea urca pâna la 240 euro pe tona, adica aproximativ 7.500 de lei vechi pe kilogram, pâna la începerea recoltei urmatoare.
În condițiile în care firmele platesc din ce în ce mai mult pentru grâu, ele anunța scumpiri ale produselor de panificație și patiserie. Scumpirile se vor face simțite treptat, începând cu 5-6% și urmând sa ajunga la 30-40%, pâna la sfârșitul anului.
„Am scumpit deja faina cu 16% în ultimele doua saptamâni, în condițiile în care prețul la grâu a tot crescut. De la 1 august vom introduce și noile prețuri la produsele de panificație și patiserie, cu 5-6% mai mari. Scumpirea va fi treptata, urmeaza sa vedem unde va ajunge. Costurile cu faina reprezinta 50% din prețul pâinii, mai avem și alte costuri precum transportul, care are o pondere de 15%, energia, utilitațile, salarii, de care mai depinde prețul”, afirma Giurea.
Producatorii vor urca prețurile diferențiat, în funcție de zona. În județe precum Harghita, Brașov, Alba, unde grâul se vinde mai scump, suprafețele cu acest tip de culturi fiind reduse, prețul va fi mai mare, estima președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morarit și Panificație Anamob,Viorel Marin.
„Probabil se vor mișca prețurile pe anumite categorii, cum ar fi pâinea normala, care pentru 90% dintre producatori creeaza pierderi, în condițiile în care prețurile la aceasta categorie nu s-au mai mișcat, dar costurile cu utilitațile, cu salariile au tot crescut. Scumpirea aceasta a grâului pe piața interna este doar picatura care a umplut paharul. Scumpirile la pâine se vor opera în funcție de zone, de sucursale. În unele sucursale va crește, unde acum sunt prețuri foarte mici”, spunea reprezentantul Vel Pitar.
Recolta redusa și prețurile mari vor determina producatorii sa apeleze la importuri. Vel Pitar estimeaza ca va începe sa importe grâu din august-septembrie, în timp ce Pambac și-ar putea majora la 50-60% ponderea importurlor, fața de 10%, în prezent.
Potrivit celor mai recente informații furnizate de Ministerul Agriculturii, în 20 iunie erau afectate de seceta circa 1,6 milioane de hectare de culturi, reprezentând peste 60% din culturile de grâu, secara, triticale (un tip de grâu), orz, orzoaica și rapița semanate în toamna.
Recolta de grâu din acest an este estimata la circa 3,5 milioane de tone, fața de 5,2 milioane de tone anul trecut.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeș, declara, în urma cu o luna, ca nu exista motive pentru scumpirea pâinii, întrucât prețul este deja în România mult mai mare decât în alte state.
Producatorii nu sunt de acord și spun, din contra, ca prețul este mult mai redus în România.