Presedintele Traian Basescu s-a aflat, vineri, la Arcul de Triumf, unde a urmarit, alaturi de ofilialitati civile si militare parada militara de Ziua Nationala.
Garda de onoare i-a prezentat onorul sefului statului.
Dupa acest moment, Traian Basescu a depus o coroana de flori lânga Arcul de Triumf.
La parada asista fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostul premier Adrian Nastase, ministrul Apararii Sorin Frunzaverde, presedintele PSD Mircea Geoana, directorii SRI si SIE, seful Statului Major General al Armatei, prefectul Capitalei Mioara Mantale.
La festivitatea de la Arcul de Triumf sunt prezenti foarte multi tineri si copii. La sosirea presedintelui Traian Basescu, grupurile de tineri au strigat si au aplaudat.
La parada militara participa forte ale Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Român de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza, confom MApN.
Comandantul paradei este generalul-maior Neculai Bahnareanu, loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Terestre.
Parada a început cu defilarea drapelelor de epoca si a steagurilor de identificare ale Statului Major General si categoriilor de forte armate. Au defilat purtatorii drapelelor unor mari unitati si unitati militare, alaturi de purtatorii noilor steaguri de identificare ale Statului Major General, Fortelor Terestre, Fortelor Aeriene si Fortelor Navale.
Primul bloc de parada a fost constituit din elevi si studenti ai institutiilor militare de învatamânt.
A urmat blocul de parada al Fortelor Terestre.
Primul detasament a fost cel al Brigazii 2 Infanterie Craiova, unitate cu vechi traditii în teatrele de operatii si în misiunile multinationale. A urmat un detasament constituit din militari care au participat la misiuni internationale în teatrele de operatii din Irak, Afganistan si Kosovo si apoi detasamentul vânatorilor de munte.Dupa vânatorii de munte a defilat detasamentul de parasutisti, constituit din militari ai Batalionului 60 Parasutisti „Baneasa-Otopeni.
Parada a continuat cu militarii din Fortele Aeriene Române si cu cei ai Fortelor Navale.Blocul de parada al Ministerului Administratiei si Internelor a avut în compunere jandarmi si specialisti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
Luptatorii Brigazii Antiteroriste, structura a Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului, din cadrul Serviciului Român de Informatii, au fost condusi de maiorul Stelian Ghimpeteanu.Dupa parada militarilor, a urmat cea a tehnicii militare, apartinând Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Român de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza.
Au fost vehicule pe roti multirol de mare mobilitate Humvee, vehiculul de lupta pentru operatii speciale tip URO VAMTAC, transportoare amfibie blindate B 33 Zimbru, masini de lupta ale infanteriei MLI-84 M Jderul, lansatoare multiple de rachete de artilerie Larom, sisteme de rachete sol-aer cu baza la sol Hawk, sisteme de artilerie antiaeriana Gepard, sisteme de aparare antiaeriana 2×35 mm Oerlikon, autostatii radio Harris si autostatiile radio Panther cu salt de frecventa.
Conform MApN, dispozitivul de zbor al elicopterelor Fortelor Aeriene a fost compus din 3 formatii a câte 3 elicoptere IAR 330 SOCAT, apartinând Bazei 90 Transport Aerian, IAR-99.
Dispozitivul de zbor al MiG-urilor 21 LanceR a fost compus din 3 formatii a câte 3 avioane MiG-21 LanceR.
Tehnica MAI a fost reprezentata de autospecialele Volksvagen 7 DB (transporter) si autospecialele blindate AM 7, autoturisme Subaru Forester.
Programul paradei a mai inclus defilarea autospecialelor SRI si ale SPP.
Parada s-a încheiat cu Regimentului 30 Garda si Protocol Mihai Viteazu.