Preoții organizează ILEGAL pelerinaje externe?
„Am cerut o întâlnire oficială la Patriarhie să le explicăm problema. Sunt preoți care organizează pelerinaje în Israel, și acest lucru este ilegal. Conform legislației românești, nu ai voie să faci rezervări de servicii turistice și excursii dacă nu ai licență de agenție de turism”, a declarat agenției MEDIAFAX președintele ANAT, Corina Martin.
Ea spune că pelerinajele ilegale, făcute de preoți, sunt o afacere de milioane de euro.
Potrivit datelor ANAT, numărul turiștilor care au vizitat anul trecut Israelul a trecut de 44.000, iar cheltuiala medie pe turist a fost de peste 600 de euro. O parte dintre românii care merg în Israel se duc pentru a-și vizita rudele, însă majoritatea turiștilor aleg pelerinajele la Zidul Plângerii, Mormantul Sfânt, Biserica Sfânta Ana, Drumul Crucii, Golgota, Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Bethleem, Marea Moartă, Qumran, Eilat, Muntele Sinai și Mănăstirea Sfânta Ecaterina.
Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45, care operează și circuite în Israel, estimează că pentru pelerinaje merg anual în Țara Sfântă circa 40.000 de români, dintre care sub 10.000 ajung prin intermediul agențiilor de turism.
Agenția Patriarhiei, Basilica Travel, a avut anul trecut venituri de aproximativ 100.000 de euro, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.
Cu toate acestea, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, afirmă că mii de pelerini merg anual în Israel prin Basilica Travel. Însă la tarifele de peste 600 de euro, afișate pe site-ul agenției, pentru un pelerinaj în Israel agenția ar trebui să aibă venituri de minim 600.000 de euro pentru cel puțin 1.000 de pelerini.
„Cam 30.000 de români merg în excursii în Israel ilegal, cu preoții. Un preot câștigă, în medie, 100 de euro de la fiecare enoriaș pe excursie, care costă 600-700 de euro, iar un grup are, în general, 40 de persoane, ceea ce reprezintă profit de 4.000 de euro de preot pentru un pelerinaj”, susține Burcea.
El afirmă că există sute de preoți care organizează ilegal excursii în Israel, încasează banii numerar și, „evident, dau bani mai departe”.
Paradoxal, spun reprezentanții agențiilor din turism, o excursie cu preoții este mai scumpă decât una prin agenție, deși aceștia nu plătesc niciun fel de taxă la stat. Astfel, dacă prin agenții pachetul de o săptămână în Israel costă circa 600 de euro de persoană, incluzând transport cu avionul și cazare, preoții vând în general excursia cu peste 700 de euro. Asta înseamnă că preoții încasează de la cei 30.000 de pelerini peste 21 de milioane de euro, dintre care, potrivit lui Burcea, profitul obținut este de 3 milioane de euro.
„Există și centre de pelerinaj, care nu au licență, brevet, dar fac înscrieri. Nu ar fi o problemă dacă ar face totul benevol, dacă ar dormi oamenii la centrul românesc din Israel și dacă excursia ar costa 350 de euro, cu taxe. Evident, nu este așa”, a spus Burcea.
Corina Martin acuză statul român că nu intervine pentru a stopa evaziunea făcută de preoți și spune că așa-numitele „centre de pelerinaj” care s-au deschis în mai multe orașe din țară sunt de fapt agenții de turism care funcționează fără licență.
„Noi pierdem o piață importantă de turiști, care ar fi putut să meargă în Israel prin intermediul agențiilor”, a afirmat Martin.
Cu toate acestea, sunt voci din turism care susțin că o mare parte a pelerinilor care ajung în Israel nu ar intra niciodată să cumpere bilete din agențiile de turism și că doar preoții sunt cei care îi pot convinge și le pot inspira încredere să călătorească în afara țării.
Ce riscuri își asumă pelerinii care merg cu preoții în excursii