Deși Academia Americana de Film prezintă anual o serie de evenimente cu renume, precum Irving G. Thalberg Memorial Award, Jean Hersholt Humanitarian Award, Gordon E. Sawyer Award, Scientific and Engineering Award, Technical Achievement Award, John A. Bonner Medal of Commendation, Student Academy Award, respectiv Special Achievement Award și Honorary Award care nu sunt anuale, cea mai cunoscută este Academy Award of Merit sau așa-numita Gala a Premiilor Oscar, în cadrul căreia sunt oferite personalităților din lumea filmului celebrele trofee.
Prima ceremonie de decernare a premiilor Academiei, desfășurată pe 16 mai 1929, la hotelul Hollywood Roosevelt, a decurs fără surprize, numele premiaților cunoscându-se deja din 18 februarie.
V-ați întrebat vreodată cum se fabrică statuetele Oscar, cine le realizează și din ce sunt făcute?
Manuel Nunez platinează o statuie Oscar
Ei bine, vă putem spune că Oscar-ul are 34 cm înălțime și este creat dintr-un aliaj turnat pe suport metalic și suflat cu aur. Cântărește 3,85 kg și întruchipează un cavaler care ține o spadă în poziție verticală, stând pe un suport de forma unei role de film cu 5 cadre reprezentând cele 5 categorii inițiale premiate de Academie: Actors, Writers, Directors, Producers și Technicians.
Emilio „El Indio” Fernández este actorul și producătorul care a acceptat să pozeze nud pentru a inspira design-ul statuii Oscar. Apoi, sculptorul George Stanley a creat trofeul din lut, iar Sachin Smith a realizat forma finală. Versiunea inițială a Oscar-ului datează din 1928 și a fost creată la C.W. Shumway & Sons Foundry în Batavia, Illinois, unde au fost fabricate și statuetele Vince Lombardi, respectiv Emmy. Din 1983, aproximativ 50 de trofee Oscar sunt turnate aici.
Un muncitor de la R. S. Owens lustruiește o statuie Oscar
Proveniența denumirii „Oscar” nu este concludenta. Daca actrița Bette Davis susține că aceasta provine de la numele soțului ei, Harmon Oscar Nelson, alte surse atribuie denumirea unui articol din revista Times, din 1934, despre Academia Americană de Film. Walt Disney a fost de asemenea citat „mulțumind Academiei pentru Oscar”, în 1932. Alte surse o amintesc pe Margaret Herrick, care ar fi văzut trofeul în 1931 și a asociat design-ul cu imaginea unchiului său, Oscar.
Din 1950, a fost impusă regula ca statuetele Oscar să nu fie vândute de câștigători fără ca mai întâi să fie consultată Academia care poate cumpăra trofeul, în schimbul unui dolar. Dacă un câștigător refuza termenii, Academia păstrează trofeul. Decizia a venit pe fondul faptului că numeroase Oscar-uri au fost vândute prin licitații pentru sume cu șase cifre.
Gala Premiilor Oscar 2012 va avea loc pe 26 februarie, în Los Angeles, și va fi găzduită de actorul Billy Crystal. Actorii Will Ferrell și Zach Galifianakis se numără printre vedetele care vor prezenta în cadrul Galei Premiilor Oscar 2012.
HBO va transmite Gala Premiilor Oscar 2012, în varianta originală, nedublată, în noaptea de 26 spre 27 februarie, de la ora 2.00.