Premierele săptămânii în cinema – Dezlegare la… pinguini şi şefi!

28 11. 2014, 09:00

Şefi de coşmar 2

După ce “Şefi de coşmar” a devenit un hit al lui 2011, sequelul porneşte de la o premisă cât se poate de logică: sastisiţi să mai asculte de şefi, Kurt (Jason Sudeikis), Dale (Charlie Day) şi Nick (Jason Bateman) decid să-şi fondeze propria afacere. Doar că un investitor (Christopher Waltz) le dă lumea peste cap anulându-le orice şansă de succes financiar. Ca să rezolve problema, eroii pun la cale un fantezist plan de răpire a fiului investitorului…

Titlul original: Horrible Bosses 2. Regia: Sean Anders. Cu: Jason Bateman, Jason Sudeikis, Charlie Day, Jennifer Aniston, Christoph Waltz, Jamie Foxx. Distribuit în România de Freeman Entertainment

 

 Ida

Polonia 1962. Anna este o femeie frumoasă, în vârstă de optsprezece ani, care se pregăteşte să devină călugăriţă la mănăstirea unde a trăit ca orfană în copilărie. Află că are o rudă în viaţă pe care trebuie s-o viziteze înainte să depună jurământul, pe sora mamei ei, Wanda. Împreună, cele două femei pornesc într-o călătorie de descoperire reciprocă şi a trecutului lor. Mătuşa ei, află ea, nu numai că este o o fostă procuroare comunistă, cunoscută pentru condamnarea unor preoţi şi a altor persoane la moarte, ci şi evreică. Anna află că şi ea este evreică şi că numele ei real este Ida. Această revelaţie o împinge pe Anna, acum Ida, într-o călătorie de a-şi descoperi rădăcinile ei şi de a confrunta adevărul despre familia ei. Ida trebuie să aleagă între identitatea ei de la naştere şi religia care a salvat-o de la masacrele de sub ocupaţia nazistă în Polonia. Şi Wandatrebuie să se confrunte cu decizii pe care le-a luat în timpul războiului, când a ales loialitatea faţă de cauză înainte de familie.

Titlul original: Ida. Regia: Pawel Pawlikowski. Cu: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik. Distribuit în România de Clorofilm Srl

 

Jessabelle

Creatorii lui Paranormal Activity şi Insidious revin în atenţie cu povestea cu fantome a lui Jessabelle. Tânăra Jessabelle (Sarah Snook) se întoarce în orăşelul de baştină din Louisiana pentru a se recupera în urma unui înfiorător accident de maşină. Fata va trebui să înfrunte un spirit chinuit care-i aşteaptă întoarcerea de prea multă vreme pentru a o lăsa să-i mai scape.

Titlul original: Jessabelle. Regia: Kevin Greutert. Cu: Sarah Snook, Mark Webber, Joelle Carter. Distribuit în România de Forum Film România

 

Scurt/4: Istorii de inimă neagră

Omnibusul “Scurt/4: Istorii de inimă neagră” e compus din scurtmetrajele “O lume nouă”, “Trece şi prin perete”, “Kowalski” şi “Să mori de dragoste rănită”. Realizate de patru regizori diferiţi, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viaţă şi, mai ales, moarte, pe diferite tonuri.

“O lume nouă” (co-producţie România-Ungaria-SUA în regia Luizei Pârvu, scenariul Toma Peiu) spune o poveste cu emigranţi români din Pennsylvania anului 1908. Cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă… Protagonişti sunt Florin Penişoară, Olimpia Melinte, Ioan Ardelean şi Ioan Boeriu. O melodie surprinzătoare semnată Grigore Leşe acompaniază această poveste inspirată din fapte reale.

“Trece şi prin perete” (regia şi scenariul Radu Jude), distins cu Menţiune specială la Cannes 2014 – Quinzaine des realisateurs, o are în centrul atenţiei pe micuţa Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis… Sofia Nicolaescu, Marcel Horobeţ, Ion Arcudeanu şi Gabriel Spahiu sunt protagoniştii acestei istorii inspirate de Cehov.

“Kowalski” (regia şi scenariul Andrei Creţulescu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – şi ajunge la o concluzie pe cât de inevitabilă, pe atât de sângeroasă, într-un plan-secvenţă de 17 minute. Rolurile principale sunt interpretate de Andi Vasluianu, Şerban Pavlu şi Dorian Boguţă, cărora li se adaugă Rodica Lazăr, într-o apariţie specială.

“Să mori de dragoste rănită”, în regia Iuliei Rugină, pe un scenariu co-scris cu Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, este o poveste suprarealistă despre dragoste şi moarte, cu Adina Şteţcu, Paul Radu, Dragoş Sora şi Eugen Matei Lumezianu în distribuie. Câştigător al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj Românesc la TIFF 2014, filmul beneficiază de prezenţa extraordinară, într-o ipostază cu totul neaşteptată, a Angelei Similea.

Regia: Luiza Pârvu, Radu Jude, Andrei Cretulescu, Iulia Rugină. Cu: Florin Penişoară, Olimpia Melinte, Andi Vasluianu, Serban Pavlu, Dorian Boguta, Adina Şteţcu, Paul Radu. Distribuit în România de Freealize.

 

Pinguinii din Madagascar

Echipele de superspioni nu se nasc… ci ies din găoace. Descoperiţi secretele celor mai abile şi amuzante păsări sub acoperire din spionajul global: Skipper, Kowalski, Rico şi Private. Aceşti agenţi de elită îşi unesc forţele cu o organizaţie şic sub acoperire, Vântul din Nord, condusă de chipeşul şi răguşitul Agent Secret (am putea să vă spunem numele lui adevărat, dar… ştiţi ce ar urma), a cărui voce este asigurată de Benedict Cumberbatch. Împreună, ei trebuie să îl oprească pe diabolicul dr. Octavius Brine, a cărui voce este asigurată de John Malkovich, şi care intenţionează să distrugă lumea aşa cum o cunoaştem.

Vedetele care s-au consacrat în marile succese de animaţie din seria „Madagascar”, de la DreamWorks, au parte acum de propria aventură comică pe marele ecran, în care mizele sunt cât se poate de mari pentru pinguini. Aventurile lor îi poartă pe tot globul, prin Antarctica, Veneţia, deşert, Shanghai, New York şi… Kentucky, unde se acoperă de glorie, desfăşoară activităţi de spionaj, zădărnicesc complotul josnic pus la cale de un savant diabolic/caracatiţă şi devorează pufuleţi cu brânză ca niciun alt pinguin de până acum.

Titlul original: The Penguins of Madagascar. Regia: Simon J. Smith, Eric Darnell. Cu: Tom McGrath, Chris Miller, Christopher Knights, Benedict Cumberbatch. Distribuit în România de Odeon Cineplex.