Transcendence: Viaţă după moarte
Într-un viitor nu prea îndepărtat, un grup de cercetători încearcă să realizeze primul computer dotat cu conştiinţă şi capabil să gândească singur. Pe lângă recunoaşterea confraţilor, aceştia au parte şi de atacurile teroriste venite din partea celor anti-tehnologie care văd în acest proiect o ameninţare la adresa speciei umane. În urma unui astfel de atac, şeful proiectul, doctorul Will Caster este asasinat. Soţia sa, şi ea parte a grupului de cercetători, vede în acest eveniment tragic oportunitatea de a face un pas înainte şi ”transcende” spiritul soţului său în primul supercalculator din istorie.
Este pentru a doua oară când actorul Johnny Depp intră în lumea SF-ului. Prima dată a fost în ”The Astronaut’s Wife”, unde a jucat alături de Charlize Theron. Wally Pfister este cunoscut mai ales datorită activităţii sale de director de imagine. Cu ”Transcendence” el semnează primul său film în calitate de regizor.
TO: Transcendence. Producţie SUA, 2014. R: Wally Pfister. Cu: Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Cillian Murphy, Kate Mara, Cole Hauser, Morgan Freeman, Clifton Collins Jr., Cory Hardrict, Falk Hentschel. Distribuit de MediaPro Distribution.
Zona de pericol
Peste patru ani, în Detroit. Lumea nu s-a schimbat foarte tare, în continuare crima organizată îşi face de cap. Poliţistul şi expertul în arte marţiale Damien face echipă cu Lino, un bărbat care cunoaşte cartierul, pentru a se infiltra într-un ghetto-ul periculos.
”Brick Mansions” reprezintă ultimul proiect cinematografic finalizat de Paul Walker înainte de moartea sa prematură într-un accident de maşină. Filmările pentru lungmetraj au avut loc în vara lui 2013 pe străzile din Montreal.
TO: Brick Mansions. Producţie Canada, Franţa, 2014. R: Camille Delamarre. Cu: Paul Walker, Robert Maillet, David Belle, RZA, Carlo Rota, Kalinka Petrie, Catalina Denis, Ayisha Issa, Andreas Apergis, Bruce Ramsay. Distribuit de Ro Image 2000, Prorom.
Tânără şi frumoasă
Filmul este portretul unei tinere de 17 ani care prostituează nu pentru bani, ci din plăcere.
”Jeune et Jolie” a fost prezent în competiţie la Festivalul de la Cannes, în 2013. François Ozon a văzut-o pe Marine Vacth în filmul ”Ma part du gâteau”, al lui Cédric Klapisch. La casting-ul pentru ”Jeune & Jolie”, a remarcat-o imediat. După părerea lui, actriţa părea să depăşească vârsta adolescenţei dovedind maturitate. Dar frumuseţea ei frapantă nu a fost singurul motiv pentru care a fost aleasă pentru rolul principal: ”Din momentul în care am întâlnit-o, am remarcat la ea o fragilitate extremă combinată în acelaşi timp cu o anume putere. Şi o fotogenie care nu e cea a unui manechin”, spune regizorul.
TO: Jeune et Jolie, Young and Beautiful. Producţie Franţa, 2013. R: François Ozon. Cu: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Fantin Ravat, Johan Leysen, Charlotte Rampling, Nathalie Richard, Djedje Apali, Lucas Prisor. Distribuit de Independenţa Film.
D’ora
Sau “D’ORA: The Romanian Immigrant” este filmul de debut al Deliei Antal care a scris, a regizat, a interpretat rolul principal, a produs şi va distribui pelicula. Şi peste toate astea, pelicula e inspirată de propria ei poveste de viaţă. În plină sărăcie post-comunistă, o tânără are ocazia de a emigra spre Anglia, chiar dacă asta înseamnă a călători cu o dubă, într-o cutie de carton. Ajunsă la Londra, visurile ei la bogăţie şi faimă sunt repede spulberate de realitate. Trecerea de la sărăcia din România la sărăcia din Londra şi dorinţa fetei de a-şi ajuta familia rămasă în ţară o determină pe Dora să se folosească de fiecare oportunitate ivită.
TO: D’ora, D’ORA: The Romanian Immigrant. Producţie Marea Britanie, România, 2014. R: Delia Antal. Cu: Delia Antal, Julian Byrd, Mihai Arsene, Sophie Brabenec, Mircea Tudosa, Ian Knauer, Judith Clements, Sebastian Lupu. Distribuit de 26 Arthouse Films.
Mioara Tronaru