Pierderea unei sarcini reprezinta o trauma pentru organismul feminin, din punct de vedere psihic și fizic, chiar daca acest lucru este conștientizat sau nu. Fixarea embrionului în uter implica angrenarea întregului organism spre finalizarea sarcinii, inclusiv a sistemului cerebral – ca dovada declanșarea delicatului sistem neurohormonal. De aceea, o astfel de situație trebuie pe cât posibil evitata.
Avortul solicitat și efectuat prin chiuretaj este una dintre cele mai brutale intervenții în fiziologia feminina și, din pacate, continua sa reprezinte o pondere importanta în ceea ce privește mijloacele de „contracepție” din țara noastra. Riscurile acestei manevre cresc o data cu vârsta gestaționala și pot duce pâna la sterilitate. Pierderea sarcinii într-un stadiu timpuriu, adica între saptamânile 12- 24, este cea mai frecventa complicație (25% dintre gravide). Avortul se poate anunța printr-o sângerare abundenta, o durere localizata sub forma unei crampe, ruperea membranelor și eliminarea lor. Sunt însa situații când se poate pierde sarcina și fara aceste avertismente.
Cauza avorturilor recurente
Daca se produc trei sau mai multe avorturi consecutive, putem vorbi de avorturi recurente, cauzate de probleme de ordin genetic, anatomic, imunologic, hormonal, infecțios. Medicii recunosc ca exista și o serie de avorturi recurente greu de explicat; de obicei, le atribuie o cauza emoționala și îndruma cuplul catre psihoterapeut.
Cauze genetice
Mai mult de 50% dintre avorturile timpurii sunt cauzate de anomalii cromozomial-genetice. Atunci când medicul constata ca un avort a fost cauzat de o trisomie (celulele embrionare conțin trei copii ale unui cromozom în loc de doua), devine conștient de faptul ca este posibil ca mama sa se confrunte cu aceasta problema și la urmatoarele sarcini, motiv pentru care va recomanda o amniocenteza. Dupa mai multe avorturi consecutive, ambii parinți sunt îndrumați catre un consilier genetic, întrucât este posibil sa fie purtatori ai unei anomalii cromozomiale fara sa prezinte, totuși, defecte evidente.
Cauze anatomice
Țin de anatomia uterului sau a colului uterin. Astfel de anomalii pot fi depistate prin ecografie, radiografie cu substanța de contrast – histerosalpingografie – sau prin examinarea directa a cavitații uterine prin histeroscop. Sunt cazuri în care defectele se pot corecta chirurgical.
Cauze imunologice
Anticorpii antifosfolipidici sunt acum în atenția specialiștilor, întrucât prezența acestora în sângele unei gravide cu avorturi repetate este legata de o incidența foarte mare de avort – peste 90%. Explicația este aceea ca anticorpii antifosfolipidici cauzeaza avortul determinând de fapt formarea în vasele placentare a unor mici cheaguri care blocheaza alimentarea fatului cu sânge. Depistarea lor înaintea sarcinii permite prevenirea avortului prin administrarea tratamentelor cu aspirina și heparina, șansele pastrarii sarcinii crescând astfel spectaculos – de la 10% la 70%.
Cauze infecțioase
Infecții precum toxoplasmoza, infecțiile cu cytomegalovirus, listeria, rubeola, vaginita microbiana sau infecțiile urinare pot conduce la avort.
Recuperarea dupa pierderea sacinii
Teoretic, dupa șase saptamâni, corpul își revine la normal din punct de vedere hormonal, iar prin sângerarea produsa, toate țesuturile sunt eliminate complet. Daca sângerarea persista, trebuie consultat urgent un medic, pentru o dilatare și chiuretare a uterului, sub anestezie locala sau generala ușoara. În aceasta perioada, sunt contraindicate tampoanele intravaginale (pot provoca infecții), așa ca se vor folosi doar cele externe. Dupa șase saptamâni, trebuie efectuat un control, iar în perioada sângerarii se recomanda evitarea contactelor sexuale sau macar protecție cu condom.
Depașirea momentului
Multe femei pot întâmpina dificultați în depașirea acestui moment extrem de delicat. În astfel de situații, partenerul, parinții, prietenele au un rol foarte important. Tendința de izolare se instaleaza frecvent în astfel de cazuri, din cauza dorinței mamicilor de a înțelege ce lucru atât de grav s-a petrecut în interiorul lor încât nu a permis sarcina. Ele însa trebuie sa accepte faptul ca acest eșec poate fi absolut izolat, ca urmatoarea sarcina poate decurge perfect și ca pot aduce pe lume un bebeluș perfect sanatos.
Pregatirea pentru o noua sarcina
În primul rând, trebuie lasat fumatul, pentru ca fumatoarele au o nevoie mult mai mare de vitamina C și de acid folic – ingrediente esențiale – și pentru ca vor fi afectate organele vitale ale micuțului embrion. De asemenea, exista și un risc crescut de sarcini extrauterine, iar micuții sunt expuși sindromului de moarte subita într-o masura de trei ori mai mare decât în cazul mamelor nefumatoare. Greutatea copiilor cu mame fumatoare este foarte mica la naștere, micuții având probleme în menținerea unei temperaturi constante, manifestând hipoglicemie sau chiar retard mintal și intelect scazut.
La fel de periculos este și alcoolul. Consumul, oricât de limitat, poate fi extrem de riscant. Nici partenerul nu scapa de aceasta restricție, cel puțin în perioada concepției.
Copii sanatoși cu acid folic
Medicii recomanda femeilor care se pregatesc sa devina gravide, precum și celor însarcinate (chiar din primele zile), acid folic – cel puțin 400 de micrograme zilnic, acesta oferind viitorului bebeluș o protecție de aproximativ 90% împotriva defectelor de tub neural, de închidere a maduvei spinarii (spina bifida) sau de lipsa parțiala a creierului (anencefalie). Rețineți! Mare parte a sistemului nervos se formeaza în primele patru saptamâni, când majoritatea femeilor nici nu au aflat înca de sarcina.
Alimentația are un rol foarte important pe toata durata sarcinii. Cea specifica gravidei trebuie sa fie bogata în legume și fructe, în proteine de înalta calitate, și saraca în dulciuri concentrate și grasimi. Viitoarea mamica trebuie sa se asigure ca dieta pe care o urmeaza conține suficiente surse de calciu, fier, acid folic, vitamine etc. Specialiștii interzic îndulcitorii artificiali și cofeina; de altfel, consumul excesiv al bauturilor bogate în cofeina poate face mai dificila instalarea sarcinii. Atenție! Orice cura de slabire este contraindicata în sarcina.
Investigații obligatorii
Consultul medical preconceptual – presupune o serie de analize ale sângelui menite sa depisteze prezența vreunei boli infecțioase. Cele mai periculoase infecții cronice sunt cele cu virus hepatic – B și C, HIV, cytomegalovirus și virusul Epstein Barr. De asemenea, medicii urmaresc rezistența gravidei la varicela și rubeola, infecții care, daca apar în timpul sarcinii, au consecințe grave asupra produsului de concepție. Daca se constata lipsa imunitații (boala nu s-a produs în copilarie), atunci vaccinul este obligatoriu, ceea ce înseamna ca momentul concepției va fi amânat cu cel puțin o luna dupa vaccinare.
Controlul general, clinic și diverse investigatii – menite sa depisteze boli precum diabetul, astmul, hipertensiunea arteriala, afecțiuni ce trebuie tratate, ținute sub control înaintea sarcinii, micșorându-se astfel riscurile atât în cazul mamei, cât și în cazul viitorului bebeluș.
Inventarierea medicamentelor – unele dintre ele sunt foarte riscante pentru fat. În urma unei investigații amanunțite, acestea vor fi înlocuite de catre medic cu variante mai inofensive.
Vârsta – este foarte importanta, pentru ca riscul de infertilitate crește începând de la 35 de ani, ca și posibilele anomalii cromozomiale ale copilului, de pilda sindromul Down. De asemenea, la gravidele mai vârstnice, și problemele dobândite pe parcursul sarcinii sunt mai frecvente: hipertensiune arteriala, diabet gestațional etc.
Consult genetic – sunt cazuri în care ginecologul va recomanda și o astfel de operație. Este foarte important ca medicul sa știe și poveștile medicale de familie, mai precis cazurile bunicilor și parinților ambilor parteneri, mai ales daca aceștia au suferit de diabet, hipertensiune, nanism, gigantism – pentru a evalua riscul copilului de a suferi de unele afecțiuni transmise genetic (siclemie, fibroza chistica, distrofie musculara Duchenne etc.).
www.csid.ro