Povestea soldatului englez care a schimbat soarta celui de-al Doilea Război Mondial
Pe 6 iunie 1944 ziua debarcării în Normandia năștea groază în mintea soldaților aliați care urmau să dea piept cu inamicii naziști. Cu câteva momente înainte de debarcare soldații britanici primeau de la superiorii lor un accesoriu destul de bizar pentru câmpul de luptă. Fiecare dintre ei avea să primească un prezervativ, moment care a născut amuzamentul tuturor.
Printre soldații mirați de noul element din dotare se afla și sergentul Stanley Hollis. „Pentru ce sunt astea? Ce trebuie să facem cu ele?”, a întrebat englezul.
Momentul amuzant avea să mai descrețescă frunțile soldaților mai tineri. Sergentul Hollis, pe vremea aceea având 31 de ani, era unul dintre cei mai experimentați soldați ai armatei britanice din cel de-al Doilea Război Mondial. Ca un lider, Hollis avea de dat exemplu camarazilor săi: fără frică.
150.000 de soldați au debarcat în ziua aceea pe plaja Normandiei, dintre aceștia 12.000 fiind uciși. După debarcare, Hollis împreună cu camarazii săi au urcat pe dealurile Normandiei reușind să treacă nevătămați de un teren minat. Obiectivul englezilor era o baterie germană care trăgea asupra aliaților debarcați. Pe măsură ce se apropiau de inamic focul de armă se intensifica, iar obiectivul de lichidare a germanilor părea tot mai îndepărtat.
Într-un moment de curaj extrem, sergentul Stanley Hollis s-a ridicat în picioare și a șarjat în zig-zag către inamici reușind să evite gloanțele venite dinspre soldații germani. Ajuns chiar deasupra bateriei inamice, Hollis a aruncat o grenadă în interiorul acesteia, explozia omorând inamicii.
„Bateria germană era foarte bine camuflată dar totuși se putea distinge în momentele acelea”, își aduce aminte Hollis.
Potrivit martorilor și camarazilor săi Hollis a reușit să captureze în acel moment 20 de soldați germani de unul singur. Odată cu cele două baterii germane scoase din funcțiune Hollis a asigurat o înaintare eficientă a trupelor aliate, care în acel moment ocupaseră deja o bună parte din plajele Normandiei.
Citește mai multe detalii despre povestea sergentul Stanley Hollis, pe Mediafax.ro