Povestea lui Moș Crăciun
Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei alături de cei dragi, dar și cu zăpadă, brad împodobit, clinchete de clopoței, colinde și un Moș bătrân, bătrân care ne aduce cadouri de-o viață întreagă.
Moș Crăciun s-a născut demult, acum multe sute de ani, nimeni nu mai știe când și unde anume. Dar se știe că Moș Crăciun are ceva magic și ne vizitează în fiecare an, în seara de 24 decembrie spre 25 decembrie, de Ajun.
De el ne sunt legate unele dintre cele mai frumoase amintiri ale copilăriei și cu toții îl așteptăm în seara de Ajun să ne pună cadouri sub bradul împodobit.
Moș Crăciun trăiește în Laponia, împreună cu echipa sa de spiriduși care lucrează într-o fabrică de jucării. Acolo pregătesc cadourile de Crăciun ce urmează a fi dăruite tuturor oamenilor. Tot acolo el primește și scrisorile copiilor. Moșul are niște urechi magice, cu care îi aude pe copiii din toată lumea și astfel știe când sunt cuminți.
Moș Crăciun este moșul bătrân, rotofei, cu o barbă albă și impresionantă, îmbrăcat într-o haină roșie și duce în spate un sac plin de cadouri. Legenda spune că Maica Domnului, fiind cuprinsă de durerile nașterii, i-a cerut adăpost lui Moș Ajun. Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun. Ajunsă la casa lui Crăciun, Maica Domnului a găsit-o acasă pe soția acestuia, Crăciuneasa, și a cerut adăpost.
Crăciuneasa nu a stat mult pe gânduri, însă știindu-și soțul rău și necredincios, nu a primit-o în casă și a trimis-o să nască în grajdul vitelor. Apoi, fără să-i spună soțului ei, Crăciuneasa a ajutat-o pe Maica Domnului să-L nască pe Pruncul Iisus. Aflând Crăciun, acesta își pedepsește soția. Dar Maica Domnului, printr-o minune, a ajutat-o pe Crăciuneasă să scape de pedeapsa soțului ei.
Crăciun, văzând această minune și aflând că în grajdul său S-a născut Domnul Iisus, s-a căiește și i-a cerut iertare lui Dumnezeu, devenind astfel „primul creștin”.
Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci și de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn și ne pune sub brad cadourile mult așteptate. Sărbătoarea sfântă a Crăciunului, cu mireasma-i de cetină de brad este încărcată de tradiții și simboluri din cele mai diverse în întreaga lume.