Povestea adevărată din spatele unuia dintre cele mai cunoscute filme de Crăciun
Scena momentului crucial din viața lui George Bailey, în care acesta se roagă unui “Dumnezeu de care nu este sigur că-l și aude”, este una dintre cele mai emoționante din cinematografie, spune reputata actrița americană Carol Burnett despre „It’s a Wonderful Life”, un film devenit clasic de Crăciun. „Nu sunt un om care se roagă de obicei, dar, dacă ești acolo și dacă mă auzi, ghidează-mă. Am ajuns la capătul puterilor”, sunt cuvintele lui Bailey, interpretat de actorul Jimmy Stewart.
Ceea ce s-ar putea ca publicul să nu fi observat de-a lungul celor 70 de ani de la lansare este că actorul Jimmy Stewart chiar a plâns atunci când își interpreta replicile, după cum el însuși a dezvăluit ulterior.
Povestea unor visuri năruite unul câte unul
Stewart abia se întorsese de pe front, din Al Doilea Război Mondial, și filmul, lansat în 1946, a fost primul de după ororile trăite. Cu o mentalitate influențată de momentele trăite, el și regizorul Frank Capra au dus scenariul la antiteză cu titlul, către o tentativă eșuată de sinucidere. Pe tot parcursul filmului, viața lui George Bailey poate părea deseori oricum, dar numai minunată nu este.
Visurile unui tânăr se năruie unul după altul. Blocat în orașul său natal și ocupându-se de afacerea tatălui său, Bailey ajunge să creadă că valorează mai mult mort decât dacă rămâne în viață. Filmul prezintă societatea americană în momente cruciale ale secolului 20, inclusiv Marea Criză și cel de-Al Doilea Război Mondial.
Un film autentic despre valoare de sine și eșec
„It’s a Wonderful Life” este un film despre valoarea de sine și despre eșec. Proaspăt întors din război, Stewart însuși se luptă cu aceste încercări și de aceea reușește să ofere autenticitate personajului său, George Bailey. Fără ca Stewart să fi trăit acele clipe întunecate, acest film, care a devenit un clasic al sărbătorilor de iarnă, nu ar fi fost posibil.
După înrolarea în Forțele Aeriene, Stewart a lipsit de la Hollywood timp de cinci ani. Și apoi, când i s-a propus rolul, a ezitat puțin, dar era singura ofertă, exceptând o alta într-un film despre război.
În „It’s a Wonderful Life”, actorul își aduce experiența trăită în conflict și pare că învață din nou să joace un rol. Autenticitatea emoțiilor este reprezentată cel mai bine în scena în care actorul se roagă pentru o soluție și lacrimi încep să-i curgă pe obraji. Scenariul nu includea lacrimi, însă, potrivit unor declarații ale actorului, din 1987, “a simțit singurătatea, lipsa de speranță a oamenilor care cred că nu mai au unde să se întoarcă după ajutor și lacrimile au început să curgă instant”. Scena a fost filmată dintr-o bucată.
CITEȘTE ȘI: Piers Morgan insistă: Nu sunt doamna cu porumbeii din „Home Alone 2”
În ciuda poveștii triste, oamenii îl consideră film de Crăciun
Oficial, filmul nu a fost lansat pentru a fi dedicat Crăciunului. Dar, ușor, ușor, audiențele au început să crească în perioada sărbătorilor și așa s-a născut o tradiție. Acum, postul TV NBC, care deține drepturile asupra filmului, îl difuzează în fiecare an, în ziua de Crăciun. Potrivit Variety, în 2016, audiența a fost de 4,5 milioane de telespectatori.
Sursa: CNN