Recent au fost date publicității informații despre o serie de experimente puse la cale pentru a stabili nivelul de inteligență al delfinilor și pentru a se încerca să se comunice cu aceștia. Știți ce este acela un delfin? Nu este un pește ci un mamifer. Face parte din ordinul balenelor. Ca alte mamifere, delfinii își alăptează puii. Și precum balenele, delfinii respiră printr-un orificiu, o nară situată deasupra capului. Când delfinul se ridică la suprafață, își desface orificiul pentru a se alimenta cu aer.
O altă curiozitate o reprezintă faptul că delfinul are coada orizontală și nu perpendiculară precum coada peștilor. Coada orizontală îi ajută pe delfini să se scufunde și să plonjeze mai rapid. Ne place să urmărim delfinii cum înoată pentru că se deplasează într-o manieră grațioasă. Înoată într-o serie de viraje lungi, pentru a-și putea expune orificiul cu ajutorul căruia respiră, iar apoi, când se scufundă, vedem aripioara din spate. Dar să revenim la marea dilemă – pot sau nu pot delfinii să vorbească?
Sigur, când spunem „să vorbească”ne gândim la imitatul sunetelor scoase de oameni într-un anumit fel. Se știe că majoritatea creaturilor au un anumit sistem de comunicare. Cele mai multe dintre sistemele de comunicare sunt simple, dar sunt și sisteme complicate de comunicare precum cel al albinelor. Cel mai ciudat lucru în legătură cu delfinii este că sunt cunoscuți pentru modul în care imită sunetele umane. Și fac asta pentru că își doresc. De exemplu a existat un caz, la un acvariu din Florida, unde un delfin a început să imite vocea unui bărbat. A făcut-o atât de bine încât femeia bărbatului, care se afla în apropiere, a început să râdă. Și, imediat după aceea, delfinul a început să imite râsul femeii. Desigur, structura corzilor vocale permite delfinilor să imite sunetele umane.
Dar, în plus, delfinul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai inteligente animale. Și cooperează cu omul într-un mod incredibil. Dar pentru a spune că delfinii vorbesc cu adevărat, aceștia trebuie să învețe să folosească cuvintele pentru a da un înțeles modului în care comunică. Și încă nimeni nu poate confirma dacă acest lucru se va întâmpla vreodată.