Cine-ar fi crezut ca întreaga Europa va avea ocazia sa vada la cinema producția originala HBO „The Life and Death of Peter Sellers”, film pe care yankeii au preferat sa-l vada direct și comod la televizor? Cine, într-adevar…
Cine-ar fi crezut ca un regizor relativ minor, a carui carte de vizita include filme produse ce-i drept de mari studiouri (Nightmare on Elm St. 5, The Ghost and the Darkness, Blown Away) dar nebagate în seama de critici va gasi în el forța și inspirația de a semna un clasic instantaneu?
În ciuda handicapului de mai sus și în ciuda faptului ca filmele biografice sunt un subiect extrem de delicat, Stephen Hopkins, mai sigur pe el ca niciodata, jongleaza dezarmant cu încadraturile, trece nonșalant de la palid la suprasaturat și de la video la pelicula, reface amuzat platourile de filmare de la Dr. Strangelove sau Pantera Roz și își permite libertați inedite, care vor face deliciul amatorilor de postmodernism.
Cine-ar fi crezut ca Geoffrey Rush va învinge orice temeri și prejudecați (suna cam comunist dar asta e!) și va reuși sa creioneze, nu complet (ar fi imposibil) dar absolut senzațional portretul unuia din cele mai sociopate, talentate și controversate personalitați ale cinematografului? Și asta ținând cont de faptul ca Rush are 53 de ani (Sellers a murit la 54) și nu seamana cu originalul nici pe întuneric… și totuși, australianul dispare efectiv, nu numai în pielea lui Sellers/Strangelove/Clouseau/Chauncey Gardener/Aldo Vannucci, ci și sub chipul și asemanarea personajelor secundare (parinții, soțiile, Kubrick, Blake Edwards). Un film surprinzator de viu, neașteptat de cursiv și dureros de trist.
Cine-ar fi crezut ca, la 25 de ani de când a plecat sa se odihneasca puțin, Sellers va fi (re)descoperit de o generație care nu numai ca nu-i cunoaște biografia, dar, judecând dupa reacțiile salii, nici macar nu i-a vazut filmele… și cine-ar fi crezut ca americanii vor prefera ca „The Life and Death of Peter Sellers” sa debuteze pe cablu (audiența asigurata), rapindu-i astfel șansele de a fi nominalizat la Oscar și de a câștiga (cel puțin) pentru interpretare și regie. Cine, într-adevar…
Andrei Cretulescu