Ministerul Comunicațiilor și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) au lansat, miercuri, un portal pentru informații și sevicii privind proprietatea intelectuala, pentru a suplimenta mijloacele de combatere a piratarii programelor pentru calculator și a operelor audiovizuale.
„Site-ul este destinat atît companiilor care activeaza în domeniu, dar și utilizatorilor de produse software. Ei pot verifica cine este producatorul acelui program, dar și firmele autorizate pentru distribuirea lui”, a declarat ministrul Comunicațiilor, Adriana Țicau.
Portalul cuprinde informații generale despre produsele originale și modul de acordare a licențelor privind utilizarea programelor de calculator, precum și doua module destinate Registrului Național al Fonogramelor și al Videogramelor.
În secțiunea „Registrul Programelor pentru Calculator” este pusa la dispoziția celor interesați cererea tip necesara înscrieriiprogramelor pe lista produselor software pentru care se cer drepturi de autor.
De asemenea, este disponibila o lista a companiilor care și-au înregistrat produsele la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, inclusiv calitatea acestora (producator, distribuitor Potrivit unui studiu realizat de International Data Corporation (IPR), rata anuala a pirateriei software în România a atins, la sfîrșitul lui 2003, nivelul de 73%, iar valoarea programelor utilizate ilegal s-a ridicat la 49,3 milioane dolari.
„Fiecare potențial cumparator poate sa verifice în Registrul Programelor de Calculator daca software-ul achiziționat este legal comercializat. Mai nou, în cadrul portalului privind fraudele electronice – www.efrauda.ro, secțiunea Sesizari, pot fi raportate faptele cu caracter nelegal care care aduc atingere drepturilor de autor. În acest fel ne putem face o imagine clara asupra ilegalitaților comise în spațiul virtual sau care aduc prejudicii utilizatorilor de servicii ale societații informaționale”, a mai spu ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.
De la lansarea portalului www.efrauda.ro, în urma cu 6 luni, au fost primite 74 de sesizari cu privire la activitați cu caracter aparent nelegal în domeniul serviciilor societații informaționale.
Dintre acestea, 24 se refereau la scrisori nigeriene, 14 la fraude realizate prin mijloace de plata electronice, 11 la fraude prin licitații frauduloase, 12 la spamuri, șase priveau accesul neautorizat într-un sistem informatic, doua – interceptarea neautorizata de date informatice, alte doua – introducerea neautorizata de date informatice, doua- restricționarea accesului, iar una – transferul neautorizat de date informatice.
Mediafax Business/ IT