În noaptea de 13-14 decembrie românii vor asista la un fenomen astronomic deosebit, și anume geminidele. Este vorba, de fapt, despre o cantitate mare de așa-numite stele căzătoare, provenite din constelația Gemini, fenomen care se desfășoară în perioada 4-17 decembrie, iar în noaptea de joi spre vineri va fi atins maximul.
Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, spre deosebire de alte stele căzătoare, precum Leonidele (vizibile în noiembrie) și Perseidele (vizibile în august), Geminidele sunt mai lente și mai luminoase și pot fi observate fără instrumente astronomice.
Astfel, în această noapte vor putea fi văzute aproximativ 120 de stele căzătoare pe oră, care se „deplasează” cu 35 de kilomteri pe secundă, în timp ce Leonidele intră în atmosferă cu aproximativ 71 de kilometri pe secundă, iar Perseidele de 59 km/s. Astronomii susțin că o astfel de stea poate fi văzută timp de cel puțin o secundă.
Fenomenul poate fi văzut în zone libere, din afara orașelor mari, unde poluarea și luminile false sunt mai reduse. Dacă cineva ratează noaptea în care se va atinge maximul de Geminide, mai are o șansă și a doua noapte, când vor cădea aproxiamtiv 50 de stele pe oră.