În noaptea de 13-14 decembrie , Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera particulele de praf se vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.
Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par că vin din constelația Gemini (Gemenii). Din acest motiv acești meteori se numesc Geminide.
Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele.
Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviți sus pe cer.
Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcție anume în care să priviți. Secretul este următorul: cu cât vă uitați mai mult cu atât veți vedea mai multe.
Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcați gros, mai ales pentru că trebuie să stați întinși pe un șezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit.
După ce vă așezați comod, priviți la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteți privi înspre est, sud, vest sau nord.
Geminidele sunt foarte lente așa că puteți admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s.