„Energia curată este necesitatea acestui secol. Această abordare ar putea într-o zi transforma capacitatea noastră de a genera energie mai curată de la lumina soarelui folosind sisteme pe bază de plante”, a declarat Ramaraja Ramasamy, profesor asistent la Colegiu UGA de Inginerie.
Plantele sunt campionii de neconstestat ai energiei solare. După miliarde de ani de evoluție, cele mai multe dintre ele funcționează la aproape 100% eficiență cuantică, ceea ce înseamnă că pentru fiecare foton de lumină solară capturat de plante, se produce un număr egal de electroni.
Conversia chiar și doar a unei fracțiuni din această energie electrică ar îmbunătăți eficiența înregistrată de panourile solare, care funcționează, în general, la niveluri de eficiență între 12 și 17%.
În timpul fotosintezei, plantele folosesc lumina soarelui pentru a împărți atomi de apă în hidrogen și oxigen, ceea ce produce electroni.
„Am dezvoltat o modalitate a întrerupe fotosinteza, astfel încât să putem capta electronii înainte ca planta să îi folosească pentru a face aceste zaharuri”, a mai declarat Ramasamy, a cărui tehnologie implică separarea structurilor în celula plantei numită thylakoids, care sunt responsabile pentru captarea și stocarea de energie de la soare.