Plantele medicinale în cosmetica

24 02. 2004, 14:17
Folosirea plantelor medicinale pentru îngrijirea pielii nu este "o noua fița a societații moderne". Cosmetica naturista reprezinta "marea redescoperire" a proprietaților deosebite ale ingredientelor naturale, nealterate prin diverse tratamente chimice sau termice.

Folosirea plantelor medicinale pentru îngrijirea pielii nu este „o noua fița a societații moderne”. Cosmetica naturista reprezinta „marea redescoperire” a proprietaților deosebite ale ingredientelor naturale, nealterate prin diverse tratamente chimice sau termice. Ingredientele naturale pot fi folosite în toate etapele unui tratament de îngrijire a epidermei.

Virtuțile plantelor medicinale au fost cunoscute de oameni înca din cele mai vechi timpuri. „Fiertura tamaduitoare din plante”, cum denumeau „ceaiul cel de toate zilele”, era folosita de catre vracii triburilor pentru tratarea afecțiunilor digestive, pentru calmarea durerilor musculare sau a migrenelor, în perioada de convalescența sau pentru revigorarea organismului. Și nu numai. Calitațile plantelor medicinale au fost folosite, de-a lungul vremii, și pentru tratarea diverselor afecțiuni cosmetice.

Omul preistoric folosea, pentru a-și proteja pielea corpului de acțiunea razelor solare, grasimile animale și uleiurile vegetale. Alifiile facute din ierburi diverse, ulei de ricin, ulei de palmier, untura, unt și prafuri metalice aveau rolul de a apara pielea de razele solare, înțepaturi de insecte, vant sau frig.

Mai tarziu, în antichitate și Evul Mediu, folosirea emulsiilor și a uleiurilor a devenit o adevarata moda, motivata, însa, de necesitatea de a rehidrata pielea uscata, afecțiune cauzata de excesul de îmbaieri. Pomadele pentru fața erau aromatizate cu diverse parfumuri de flori, obținute fie prin încalzirea directa a amestecului gras cu petalele de flori, fie prin fierberea în vin a petalelor pe baia de aburi.

Pe timpul Reginei Elisabeta I, de exemplu, pentru prepararea cosmeticelor erau folosite, ca ingrediente de baza, lavanda și menta englezeasca. În cosmetica moderna industriala, extractele naturale de plante sunt folosite la scara larga și sunt prezentate pe lista ingredientelor, ca un adevarat atu al produselor, o adevarata recomandare referitoare la efectele benefice ale acestora.

Paralel cu producția industriala, cosmetica naturista a înflorit în ultimele decenii, deoarece proprietațile active ale plantelor, folosite pentru prepararea produselor naturiste, nu sunt anulate, micșorate sau modificate în urma unor tratamente chimice sau a expunerii la temperaturi înalte. Plantele medicinale folosite în cosmetica naturista sunt uscate pe cale naturala și sunt folosite sub forma de infuzie, decoct, tinctura, extract uleios sau macerat.

Însa, pentru ca efectele lor sa fie benefice, nu poți folosi orice fel de planta pentru a trata orice fel de afecțiune a tenului.

Anumite plante (mușețel, cimbru, salvie, ienupar, scoarța de salvie etc.) au efect astringent și antiseptic, iar folosirea lor repetata pentru îngrijirea tenului determina micșorarea porilor pielii. Un efect tonic pentru piele îl au hamamelisul, menta, coada calului etc. Alte plante medicinale (tei, radacina de nalba mare, nalba de padure) conțin substanța mucilaginoasa și au un efect de calmare și netezire a epidermei.

Iata cateva rețete naturiste care conțin ceaiuri de plante:

Baia de aburi cu musetel
Efecte:
Proprietațile curative și antiseptice ale mușețelului, cantitatea însemnata de vitamina C pe care o conține, precum și acțiunea sa relaxanta și calmanta asupra epidermei îl recomanda pentru tratarea tuturor tipurilor de ten. Baia de aburi cu flori de mușețel curața tenul în profunzime, ajuta la eliminarea stratului de celule moarte, îl înmoaie, îl catifeleaza și îl protejeaza contra infecțiilor.

Modalitatea de preparare: Pune la fiert într-un vas circa un litru de apa, iar cand aceasta clocotește, adauga 10 linguri de flori de mușețel. Îndeparteaza vasul de pe foc și lasa-l acoperit timp de 10 minute, sa se infuzeze. Curața tenul bine, apoi expune-l la aburi (timp de 5 minute pentru tenul uscat, 15 minute pentru cel seboreic). Nu uita sa-ți protejezi epiderma pleoapelor cu o crema foarte grasa sau cu ochelari speciali din panza. Pentru tenul sensibil, este recomandata înlocuirea baii de aburi prin comprese calduțe cu infuzie de flori de mușețel. Acestea înmoaie pielea, o curața, au un efect calmant și dezinfectant.

Masca faciala cu sunatoare
Efecte:
Acest tratament este recomandat pentru tenul sensibil, uscat și ridat. Masca se poate aplica de doua sau chiar de trei ori pe saptamana, are efecte nutritive asupra epidermei, calmeaza, catifeleaza și reda elasticitatea epidermei, atenuand ridurile superficiale.

Modalitatea de preparare: Amesteca, ușor, un galbenuș de ou cu 2 linguri de ulei de masline și 3 lingurițe de suc de lamaie. Separat, prepara o infuzie concentrata de sunatoare (4 linguri de planta/100 ml apa) și adauga 3 linguri de lichid în compoziția maștii. Aplica masca pe fața și pe gat cu o pensula moale și lata. Las-o sa acționeze timp de 30 de minute, apoi clatește-te cu infuzia de sunatoare ramasa și unge-te cu crema ta obișnuita.

Lotiune tonica din plante medicinale
Efecte:
Preparatul ajuta la tonifierea epidermei, regleaza secreția glandelor sebacee ale pielii și are proprietați astringente și antiiritante. Daca îl folosești în mod regulat, poți atenua dilatarea porilor epidermei .

Modalitatea de preparare: Pune la fiert într-un vas 100 ml de apa. Cand clocotește adauga o lingura de galbenele, o lingura de menta, o lingura de salvie și o lingurița de cimbru. Lasa amestecul sa se infuzeze, iar dupa ce s-a racit, adauga conținutul unei fiole de vitamina C. Șterge tenul cu acest preparat de 3-4 ori pe zi.

Foloseste planta potrivită pentru tenul tău

Planta
Proprietati
Tip de ten
Efecte
Asmatui Calmante si tonifiante Toate tipurile Catifeleaza pielea, o netezeste si o hidrateaza, previne aparitia ridurilor
Levăntică Astringente, calmante, antiiritante Cuperozic, gras, acneic Ajută la închiderea porilor, la reglarea secretiei de sebum, la calmarea tenului si la cicatrizarea rănilor
Nalbă de pădure Emoliente si antiinflamatoare Foarte uscat, senil Catifelează si hidratează intens epiderma
Coada soricelului Antiinflamatoare Iritat sau uscat Calmează si hidratează
Salvie Antiseptice si astringente Iritat, congestionat, gras cu tendință acneică Combate excesul de sebum si ajută la cicatrizarea rănilor
Soc Antiseptice si antiinflamatoare Iritat, mixt, congestionat, sensibil Calmează, netezeste si hidratează epiderma
Tei Emoliente Toate tipurile Catifelează pielea
Frasin Antiinflamatoare, cicatrizante si astringente Acneic Închide porii si ajută la cicatrizarea rănilor
Mentă Tonifiante, usor astringente Gras, ridat Ajută la tonifierea epidermei si la închiderea porilor
Rosmarin Calmante, antiiritante, antirid Cuperozic, ridat Este emolient si netezeste tenul. Atenuează ridurile superficiale