În Franța sînt cumparate, anual, peste 75 de milioane de CD-uri blanc, folosite pentru copierea ilegala a jocurilor video, afirma producatorii de jocuri reuniți la Cannes, la salonul multimedia MILIA, unde au anunțat și anihilarea mai multor rețele de piraterie, relateaza AFP.
Cu doua saptamîni în urma, jandarmeria din Chantilly și BCRCIA, unitate a poliției naționale specializata în combaterea pirateriei, au confiscat 4.717 compact discuri pirat, dintre care peste 3.000 conțineau jocuri video și care urmau sa fie vîndute, prin Internet, cu 5 euro bucata, la un preț de zece ori mai mic decît cel practicat de distribuitori.
În ultimii doi ani, Sindicatul producatorilor de jocuri de divertisment (SELL) a inițiat 639 de anchete privind copii ilegale ale programelor. „Aceasta cifra, enorma pentru lumea antipirateriei, ramîne modesta în comparație cu extinderea practicilor de copiere, tolerate sau ilegale, facilitate de disponibilitatea mediilor digitale blanc”, afirma directorul general al SELL, Herve Pasgrimaud.
Pentru producatori, pierderile sînt considerabile – pentru producția unui joc video comercializat la prețul de 60 de euro sînt cheltuite circa 6 milioane de euro, reprezentînd munca mai multor echipe cu înalta calificare, timp de mai mulți ani. Spre deosebire de alte industrii, care dispun și de venituri din alte surse, aceasta investiție nu poate fi amortizata decît prin vînzarea jocurilor.
Pirații vin din toate parțile – printre cei aduși în fața justiției se numara amatori sau experți în spargerea codurilor, profesioniști sau minori.
În timp ce, la MILIA, multe firme propun noi masuri de protecție a conținutului – care vor fi, probabil, în scurt timp depașite de pirați – producatorii reuniți în SELL au încercat sa își relanseze campania de proteste fața de atitudinea autoritaților publice. Motivul de litigiu – din taxele percepute pentru fiecare CD blanc vîndut nu le revine nimic, taxa (0,91 euro/CD) fiind alocata industriei muzicale și cinematografice.
Yves Guillemot, director general al Ubi-Soft, estimeaza la 300 de milioane de euro pierderile înregistrate de industria jocurilor, „fara a lua în considerare miile de locuri de munca amenințate”. În fața concurenței producatorilor de jocuri japonezi și americani, industria jocurilor video este singurul sector în care sînt prezente și firmele franceze, care ocupa trei din primele zece locuri la nivel mondial – Infogrames, Vivendi Universal Games și Ubi-Soft.
„Fenomenul pirateriei este deseori justificat prin prețurile ridicate ale jocurilor”, recunoaște directorul general al Cryo, Jean-Martial Lefranc. „Dar este un sofism demagogic, deoarece o reducere a prețurilor pentru jocuri nu va modifica mare lucru în privința traficului cu copii la preț scazut și ar priva studiourile de capitalurile necesare pentru producerea unor viitoare Rayman sau Alone in the Dark”, apreciaza el.
Aceeași unanimitate se înregistreaza și în rîndurile producatorilor straini – directorul general al Nintendo France, Stefan Bole, a afirmat, la prezentarea noii console GameCube, ca „prețurile consolei noastre au fost stabilite sub cele ale concurenței, dar prețurile pentru jocuri ramîn la același nivel: nu vor fi reduse, deoarece piața a crescut puternic, ajungînd la 150 – 200 de milioane de console instalate”.